Neki od vas ovdje su vjerojatno upućeni u prirodu moje opsjednutosti hardverom i DIY slaganjem računala. Do prije dva dana u mojoj je sobi bučao i hučao Athlon XP sustav (oke, bučala je 6600GT kartica), dok nisam lupio šakom o stol i rekao 'Dosta!'. Bilo je to poslije pola sata čekanja da VirtualDub spoji film podijeljen u 2 fajla.
Odmah sam izvadio kreditnu i počeo surfati po siteovima dobavljača. Moj je cilj bio ne potrošiti više od 3500kn (optika, napajanje i HDD idu van iz starog kompa u novi), a imati stroj sa puno CPU snage, upravo ono što mi u posljednje vrijeme treba, a da je što tiši (u istoj sobi spavam). Izbor je pao na sljedeće komponente:
Pentium E2160 1.8GHz CPU (rebranding C2D procesora za low-end tržište), Gigabyte GA-945P-DS3 MBO, 2x1GB DDR2 800MHz RAM (A-Data), Powercolor HD2600XT (veliki, jako tih hladnjak), Seagate 250GB (7200.10 serija) HDD, TT GoldenOrb CPU hladnjak i Zalman NB-47J northbridge hladnjak. Sve to Ve-mila, koštalo me 3000 i nešto sitno (za burek) kuna.
Sad, najljepša stvar: kućište. Na ovaj sam detalj obratio veliku pažnju, mjesecima sam tražio odgovarajuće, ono pravo i tiho.Preduvjeti:
Mora lijepo izgledati, ali minimalistički.
Ne smije imati nikakve rupice za 'ventilaciju' na bočnim stranicama (samo odmažu protoku zraka).
HDD-ovi ne smiju biti postavljeni okomito na dužinu kućišta, što je slučaj sa novijim kućištima (isto zbog protoka zraka i kvalitetnog pasivnog hlađenja HDD-ova).
Mjesta za 120mm ventove
Izabrao - Antec Solo. I preporučam svakome tko traži kvalitetno, tiho kućište. Osim što prekrasno izgleda, ima silikonske odstojnike za HDD-ove, 120mm ispušni ventilator sa regulacijom brzine (jako tih), mrežice za prašinu i 2 mjesta za 92mm ventilatore sprijeda. Divan komad kućišta, šteta što nemam mjesta na stolu, moram ga držati ispod
Jedan review istoga:
http://www.virtual-hideout.net/reviews/Antec_Solo/index.shtml
Naravno, sklopio stroj i odmah digao procesor na 2.6GHz. Može on i više, ali čemu?
Nije loše za proc po 463.88kn ;-)
Temperatura CPU-a je 48-50°c pri 100% opterećenju na obje jezgre (4-satni burn-in). U sobi je bilo oko 18°c. Naravno, osim protoka zraka - ništa drugo se ne čuje.
Naprijed sam ugradio 1 Glacialtechov 92mm ventilator i to u donji slot. Maknuo sam elastične vrpce za vješanje HDD-ova, a dva HDD-a ugradio u mjesta iznad ventilatora, kako bi protok zraka bio što bolji. Cilj je gurati zrak prema southbridge-u i grafičkoj. HDD-ovi se ionako hlade pasivno, strujanjem zraka (jer 2x120mm ventilatori straga stvaraju podtlak).
Ja biti sretan!