Loona je napisao/la: ›
zlusch je napisao/la: ›
Hrana i potrepštine za dvoje nisu preko 1000 kuna mjesečno, osim ako baš nisi malo rastrošnija.
|
Hm, da li si ti nekada skuhao ručak ili ga kuhao minimalno tjedan dana svaki dan?
|
Nisam vješt u kuhanju, bolje mi ide jedenje
U mom domaćinstvu živi nas dvoje i ne zdrobimo više od 1500 čuna za sve što nam treba, a nikad ne gledamo cijenu, već kupimo što nam dođe pod ruku tog trena. Ne znam kako se vi hranite, ali kod mene to ide malo jeftinije i pri tome niti malo loše.
Loona je napisao/la: ›
zlusch je napisao/la: ›
Daklem, mladi par može sasvim komotno živjeti sa 3000 kuna, a sve ostalo može otići u štednju, džeparac, troškove auta ili tu i tamo putovanje.
|
aaaaaa, wrong!! ne može.. i to ti govorim iz prve ruke.. mladi par, kupili stan, opremili stan, žive..
plaćaju: stambeni kredit, kredit za namještaj, hranu, gorivo, režije, naravno u minusu su na tekućem.. ne ostane im od plaće ništa.. tako da nemaš što staviti sa strane a o putovanju da ne pričam... a recimo da su primanja mjesečna jedna i pol prosječna hrvatska plaća..
Takvom paru potrebno je minimalno 11000 kn mjesečno da bi jeli, platili i podmirili sve gore navedeno pa bi im onda vjerojatno ostalo cca 3000 kn do slijedeće plaće od kojih se može kupiti odjeća, izaći van ili eventualno negdje otputovati..
|
Ja sam pričao o mladom paru koji su podstanari u jednosobnom stanu. Stambeni kredit i onaj bonus kredit za namještaj uvelike podebljavaju tu cifru. Mi smo imali tu sreću da živimo u stanu kojeg smo dobili, a za kompletno uređenje smo spucali svotu koja iznosi otprilike jednu sedminu njegove realne vrijednosti na tržištu.
Konkretno, da bi zatvorili financijsku konstrukciju pod tim uvjetima, vama treba mojih 3000 + iznos rate kredita za stan + iznos rate za namještaj. Tu pribrojiš trošak auta, koji je maltene član obitelji i dođeš na cifru koja ti je neophodna za život. Sve preko toga je bonus....