No dobro, priznat ću, imam rodbinu u Koprivnici, konkretno - zaposleni u Podravci, pa mi je došla u ruke neka njihova knjižica, što li već o nastanku Podravke, blablabla.... Ostalo mi u sjećanju da je izumiteljica (mislim da su začini u pitanju, a Vegeta je začin) recimo začina neka profesorica. Nije bilo teško povezati ono davno pročitano s tvojim tekstom.
Iskreno, da si samo pitao tko je prof. Zlata Bartl, nikad se ne bih sjetila pročitanog. Mislim, tko se danas uopće pita kako je smišljena Vegeta! Ja ju i ne koristim.
E sad, glede "poznatih i zaslužnih" i poznatih i zaslužnih.... To ti je moć medija, a i glavno pravilo njihovog postojanja. Izbjeći mainstream. Uvijek samo treba nešto novo, sočno, što gore to zvučnije, što neljudskije to ima bolju prođu.
Ne bih sad imenovala jednog našeg "poznatog" pokojnog sugrađanina. Na svaku godišnjicu smrti prepune su novine njegovih slika i tužnih sjećanja. Pogotovo se glorificira njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu. A čovjek je ustvari bio čisti kriminalac. Prije rata strah i trepet jednog dijela grada - ma što jednog dijela, cijelog, za rata također, a bogami i poslije. I svi znaju za njega, i staro i mlado, cijeli grad. Jebote, poznat je k'o Kramarić ili Glavaš.
Idemo se sad pitati, znamo li tko je od naših sugrađana dobio kakovo priznanje vezano uz znanstveni rad, književnost, bilo što. Ne govorim o povijesti, govorim o sadašnjem vremenu.
I da, još nešto. Šokiralo me jednom na moru, miješano društvo, skoro iz cijele Lijepe Naše, razgovaramo mi (pokazivala sam neke svoje fotografije iz Osijeka, na jednoj sam se slikala ispred Krežminog spomenika), i ja spomenem Franju Krežmu. Znate što mi se dogodilo - pitali su me: "A tko je bio Franjo Krežma?"!?!?!?!?! |