Autor |
Poruka |
MNOWAR Ukupno postova: 159 Spol: Nebitno
|
morgan je napisao/la: ›
netko je rekao da treba proputovati svijet i porediti stvari i jedini zaključak do koga ćete doći je - Doma je najljepše!!!
|
Apsolutno se sa ovom konstatacijom nebih složio ,svi bi mi voljeli da nikud jednostavno nemoramo ici ali stvarnost je suprotna i mračna ,tebi danas nije dobro ovdje a tješiš se kako će ti biti bolje za neko vrijeme koje ni sam neznaš koliko iznosi , evo podatak jel znas da je Njem 1967 god bila ponovno najača gospodarska sila u Europi tj 22 god poslje rata a nama je prošlo 15 god nismo se pomakli sa mrtve nule čak mislim da smo otišli u minus ,čovječe brod koji tone sa njega se skače ,jednostavno si rezimiraj ako si završio fax ,magisterij ili doktorat dali ti od svoje plaće možeš riješit životne probleme (kuća,auto,vikendica,putovanja itd ) mislim da ne ,godina prođe a sretan je onaj koji je na pozitivnoj nuli ,zato što je većina u debelom minusu ili iskreditirana do mirovine .Od 100 VSS ljudi 35 završi vani to su činjenice znači da to nešto govori a govori to da su ljudi utrošili svoju mladost i vrijeme zapravo život da bi se iškolovali da bi radili za neke smješne pare pa ko voli neka ga muzu kao kravu i neka mu prodaju demagoške priče klošari iz politike i crkve ja nepušim ta sranja ,odigro sam previše igrica na kompu da bi to usiso .A pogotovo još ako imas ženu koja neradi i dvoje djece kao klasični stereotip u Osijeku pa mislli brate da takvim ljudima dođe da uzmu kuburu i da si raznesu glavu kao Kurt . Osijek ce izmrijet i ostat kao oni gradovi iz J Amerike od Maja i Inka to je budućnost . |
|
|
|
|
|
kopile
Ukupno postova: 655 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
@MNOWAR Ovo sa njemačkom ti je stvarno glupa analogija,jesi li se ti zapitao zašto je njemačka doživila takav napredak u tako kratkom vremenu.Odgovor je vrlo jednostavan ,američani su upumpali milijarde dolara(ondašnjh) u zapadnonjemačko gospodarstvo s time da je većina toga novca doslovno poklonjena u vidu traktora,raznih strojeva,hrane,teške industrije,građevinskih materijala.Da nije bilo američana švabe bi si svoju radišnost mogli nabiti u šupak i danas bi u najboljem slučaju bili na nivou recimo poljske ili češke. |
|
_________________ Kill'em all let god sort'em out |
|
|
|
|
kopile je napisao/la: ›
@MNOWAR Ovo sa njemačkom ti je stvarno glupa analogija,jesi li se ti zapitao zašto je njemačka doživila takav napredak u tako kratkom vremenu.Odgovor je vrlo jednostavan ,američani su upumpali milijarde dolara(ondašnjh) u zapadnonjemačko gospodarstvo s time da je većina toga novca doslovno poklonjena u vidu traktora,raznih strojeva,hrane,teške industrije,građevinskih materijala.Da nije bilo američana švabe bi si svoju radišnost mogli nabiti u šupak i danas bi u najboljem slučaju bili na nivou recimo poljske ili češke.
|
Prijatelju jel znas da je u Afriku upumpano 7 Marshallovih planova pomoći (u novčanoj vrijednosti )pa opet pomaka nema nije problem u parama nego u psihi i molimte da razlikuješ njemce od nacista, hrvate od ustaša , srbe od četnika i antifašiste od komunista . |
|
|
|
|
|
Delfin
Ukupno postova: 505 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
nitko i nije rekao da smo zadovoljni gospodarstvom, poslom i placama. Tu se svi slazemo. Smatram da ovdje na forumu ima dvije grupe ljudi.
prva: od zivota zeli iskljucivo novac i bogadstvo, njima se ne svidja u Osijeku.
druga: od zivota zele sklad, srecu,slaganje s bliznjima (i jos ako rade posao koji voli) njima je u Osijeku super.
Svijesna sam da se mnogi nece sa mnom sloziti, ali ova je podjela dosta pojednostavljena i na nju se treba tako gledati. Svi mi znamo da je zivot kompleksan i slojevit pa tako na ovu temu gledamo kroz prizmu svojih zelja i prioriteta.
Znaci zakljucak je: kome se svidja Osijek neka tu zivi kome ne,neka se pokusa skrasiti u drugom gradu. |
|
_________________ ...MOJ OSIJEK PUN JE SUNCA... |
|
|
|
kopile
|
Koliko ljudi živi u africi koliko u njemačkoj,koliki je postotak visokoškolovanih ljudi u africi,koliki u njemačkoj,kakva je infrastruktura u africi kakva u njmačkoj,to sve cca 1950godine? Odgovori sami sve govore. |
|
|
|
|
W.M. Felt Ukupno postova: 2158 Spol: Nebitno
|
Koliko ljudi živi u africi koliko u njemačkoj,koliki je postotak visokoškolovanih ljudi u africi,koliki u njemačkoj,kakva je infrastruktura u africi kakva u njmačkoj,to sve cca 1950godine? Odgovori sami sve govore.
|
Smiješno je uspoređivati se sa Njemačkom. Njima nije trebalo puno, jer su sve imali - samo što su Bmw, Mercedes, Siemens, Krupp i ostali 10-ak godina proizvodili oružje umjesto svojih proizvoda (neki su, poput Agfa i Basf, pa čak i Bayera, proizvodili Ciklon .
Međutim, malo se otišlo s teme. Uspoređivati Osijek na ovaj način nema smisla. Kao putokaz razvoja Osijeka uvijek ističem Salzburg i Innsbruck. Osim što odgovaraju Osijeku po broju stanovnika, predstavljaju vjerojatno naugodnija mjesta za život u ovom dijelu Europe. Bogati Austrijanci se sele iz Beča, ako im to omogućavaju prilike. Predlažem ljudima da ih posjete, tko nije, a uostalom tamo se igra i EP u nogometu (uz strah da navijači ne bi u tim divnim mjestima napravili kaos). U Salzburgu i Innsbrucku nema ogromnih tvornica. Sveučilište, kultura, infrastruktura, dobar položaj, turizam (a u slučaju Osijeka i hrana). Sasvim dosta pametnima - ako se zalome i tri-četiri veće firme, tim bolje (nismo ni tu loši kao što se misli - Koteks, Gradnja, Werkos, KT, Žito, Saponia, IPK, Benneton, u blizini Belišće, Belje, neke najave u slobodnoj zoni, itd., itd. - najvećim minusom u predstojećem razdoblju smatram pripajanje Slavonske Hypo banci, jer će nam nedostajati banka - iako postoje naznake da se nešto kuha i po tom pitanju. Tu bi se zahvalio velikim regionalistima Glavašu, Šeksu, Đapiću i ostaloj bagri - osim što je Sl. banka prodana najgoroj austrijskoj banci, koja je skoro propala, još će i potupno nestati - kako se isto to nije dogodilo i s Riječkom, odn. Splitskom?) |
|
|
|
|
|
|
Otkud smajlić umjesto slova B? Misterij. |
|
|
|
|
|
morgan
Ukupno postova: 3964 Lokacija: gone to North Pole Spol: Nebitno
|
ono kako se razvijala Njemačak sad se raszvija Istra - dovodi se jeftina radna snaga koja vuče gospodarstvo pa domaće stanovništvo može čačkat nokte,uši,obrezivat lozu i sl.
@mnowar- ljudi smo, razlikujemo se u težnjama al ipak mislim da nakon proputovanog svijeta, boravka u pojedinim metropolama ipak mogu reći da mi je tempo života u ovom gradu primjerenij i ljepši nego recimo u Londonu. kad vidim kako moji prijatelji tamo rade i koliko se pate ipak sam zadovoljniji sa primanjima koje imam.on je odvjetnik koij radi po 20 sati dnevno a ona povremeno poučava španjolsk. stvari koje ti spominješ (auto, vikendica,kuća) na žalost nisu svima prioritet a meni posjedovanje tih stvari nije meritum o nečijoj uspješnosti.matrijalizam nas je i doveo do ovoga gdje smo sad.i za kraj jedno pitanje: a zašto ti živiš u ovom gradu koji je zadnja rupa u poređenju sa Njemačkom? pa kad je kod njih sve tako dobro, lako i jednostavno...što se čeka?
Delfin je napisao/la: ›
prva: od zivota zeli iskljucivo novac i bogadstvo,
|
i to vrlo vrlo brzo uz što manje napora |
|
_________________ Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup. |
|
|
|
sisibla
Ukupno postova: 245 Spol: Žensko
|
sve to ovisi o principima i o tome - kako je rekao Delfin - o tome što ti je u životu prijoritet.
živjela sam u švicarskoj i previše.
a tamo živiš tako da :
1. i otac i majka rade za sitnu lovu kojekakav posao, kako bi imali za kruh, da im djeca ne izumru. ta ista djeca žive u stanu. kuća je stvar koju su vidjeli na tv-u.
za njih će biti nemoguće studirati jer im roditelji jedva uspijevaju plaćati stan u kojemu žive, a kamoli da imaju novaca za stan sinčiću koji mora na fax. a i da uspiješ diplomirati i bla i bla - činjenica je da kada budeš tražio/ila posao, kada vide da si gospodin/gospođica " -IĆ ", velikodušno će prije dati priliku nekom svom "Schmidt"-u.
da, voze najnovija i najbolja auta - koja kupe na kredit pa im unuci otplaćivaju i tako to. ali o tome se naravno ne priča kada se vidi novi Audi u gradu a ono registracija - ZH. ne idu na kavu svaki drugi dan i ne izlaze subotom.
a što je najbolje od svega nakon 20 godina rada u zemlji čokolade, mirovina je dovoljno velika da si platiš račun za telefon.
naravno da se u ovom slučaju radi o ljudima koji su "čisti" i ne bave se kojekakvim mafijama itd.
2. za ove druge, koji su se uspjeli obogatiti na brz, jednostavan i dakako prljav način, ne trebamo ni govoriti jer takvi uspiju i u Osijeku, Zagrebu, itd. - poznati su to pacijenti ..
a sada neka svatko bira što će napraviti od svog života. |
|
|
|
|
|
[quote="morgan"]
@mnowar- ljudi smo, razlikujemo se u težnjama . stvari koje ti spominješ (auto, vikendica,kuća) na žalost nisu svima prioritet a meni posjedovanje tih stvari nije meritum o nečijoj uspješnosti.matrijalizam nas je i doveo do ovoga gdje smo sad.
Slažem se da se razlikujemo u težnjama a stvari poput auta ,kuće i vikendice smatram pod normalnim ono što ide pod normalno nikakav materijalizam to su minimalne potrebe za normalan život,kao što je recimo normalno da čovjek doktorira u 21 st a drugom da ima 3 razreda srednje škole . |
|
|
|
|
|
Delfin
Ukupno postova: 505 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
Sad si vec drugi put spomenuo diplomu pa moram reagirati.
Reci mi zasto mislis da ljudi sa srednjom skolom su manje vrijedni od ljudi koji imaju diplomu? |
|
_________________ ...MOJ OSIJEK PUN JE SUNCA... |
|
|
|
kopile
|
@MNOWAR E sad si stvarno pretjerao,po tebi je normalno doktorirati,jel ti znaš koliki postotak ljudi u hrv ima doktorat,po tvojoj debilnoj logici samo oni su normalni a svi ostali su šta redardirani ili glupi mislim ono wtf. |
|
|
|
|
|
@MNOWAR E sad si stvarno pretjerao,po tebi je normalno doktorirati,jel ti znaš koliki postotak ljudi u hrv ima doktorat,po tvojoj debilnoj logici samo oni su normalni a svi ostali su šta redardirani ili glupi mislim ono wtf.
|
Upravo tako
Delfin je napisao/la: ›
Sad si vec drugi put spomenuo diplomu pa moram reagirati.
Reci mi zasto mislis da ljudi sa srednjom skolom su manje vrijedni od ljudi koji imaju diplomu?
|
Nisam rekao da su manje vrijedni nego da nikog nije sramota što ima 3 razreda srednje ,,,ljudi u ovom gradu nemaju ni trunku samokritičnosti nije ih sramota što su primitivni .
SSS=primitivan
VSS=prosječan
Dr.sc=normlan za 21 st
Svi muški misle da su bogom dani a žene da su princeza Diana .
Tko misli da nije tako sorry vrijeme ga je pregazilo . |
|
|
|
|
|
maniche
Ukupno postova: 1173 Lokacija: Iza tebe Spol: Nebitno
|
Citat: ›
Paušalne ocjene nisu od velike koristi. Kakve to namirnice dolaze s juga ili sjevera, nije jasno (nikome). Da je Osijek najskuplji grad, to može reći samo netko tko nije, recimo, parking plaćao u Zagrebu (a nije ni komunalije).
|
večina namirnica dolazi s juga ili sjevera.samo prehranu da uzmem za primjer,jedemo koprivničko i varaždinsko.plačamo veće cijene domačih proizvoda.provjereno u konzumima po zagrebu i koprivnici.
i da,djelim največe cijene sa jako malim plačama i dolazim do istog zaključka kao i novine koje nekoliko godina za redom osijek proglašavaju najgorim gradom za život.
svaka čast zagrebu i njegovom parkingu/komunalijama kada tamo ljudi ne žele raditi za 4000 kn dok je ovdje uhvatit posao sa 4000 kn plače bez neke veze gotovo nemoguće.
o čem mi pričamo onda?
A perspektiva? Isključivo individualna - tko očekuje da ga grad zaposli pogriješio je sustav (i državu).
|
ne očekujem od grada da me zaposli nego očekujem da svojom pozivitnom politikom privuče strane investitore, raznim poticajima pokrene posrnulo gospodarsvto i time omogući mladima normalan život.
svima je jasno da imamo sve uvjete da budemo idući varaždin ali to ne koristimo.
to je ono što boli...
Ja bih samo volio da mladi ljudi od 20-25 godina prestanu kukati i srati, i naprave nešto za sebe. Ako vas nisu zaposlili mama i tata, morat ćete sami (a to nije lako, zar ne, bolje je kukati i optuživati druge i okolinu).
|
imam dobar posao s dobrom plačom što vjerovatno imaš i ti, sudeći po tvom stavu.
ali neću poput tebe,mislit da zbog toga držim boga za jaja i solit pamet svima koji nisu te sreće a u ovom gradu ih je večina. |
|
|
|
|
|
|
maniche je napisao/la: ›
večina namirnica dolazi s juga ili sjevera.samo prehranu da uzmem za primjer,jedemo koprivničko i varaždinsko.plačamo veće cijene domačih proizvoda.provjereno u konzumima po zagrebu i koprivnici.
i da,djelim največe cijene sa jako malim plačama i dolazim do istog zaključka kao i novine koje nekoliko godina za redom osijek proglašavaju najgorim gradom za život.
svaka čast zagrebu i njegovom parkingu/komunalijama kada tamo ljudi ne žele raditi za 4000 kn dok je ovdje uhvatit posao sa 4000 kn plače bez neke veze gotovo nemoguće.
o čem mi pričamo onda?
ne očekujem od grada da me zaposli nego očekujem da svojom pozivitnom politikom privuče strane investitore, raznim poticajima pokrene posrnulo gospodarsvto i time omogući mladima normalan život.
svima je jasno da imamo sve uvjete da budemo idući varaždin ali to ne koristimo.
to je ono što boli...
imam dobar posao s dobrom plačom što vjerovatno imaš i ti, sudeći po tvom stavu.
ali neću poput tebe,mislit da zbog toga držim boga za jaja i solit pamet svima koji nisu te sreće a u ovom gradu ih je večina.
|
Jedemo koprivničko i varaždinsko? Hoćeš reći da ljudi na pijaci dovoze robu iz Varaždina? A što tamo proizvode točno? Ja pijem Meggleov jogurt, a ne Vindijin. Od Podravke kupujem samo Linoladu (kao i svi ostali, po svemu sudeći, kakve rezultate imaju). I to bi bilo to od Varaždina i Koprivnice. Ova konstatacija o prehrambenim proizvodima sa juga i sjevera ne zavrijeđuje daljnje rasprave.
Koje to novine proglašavaju Osijek najgorim za život? Odakle ti ideja da ljudi u Zagrebu ne žele raditi za 4000 kn? Suludo - ne znam koje ti ljude u Zagrebu poznaješ, ali prodavačica na kasi u Zagrebu jednako loše zarađuje kao i ona u Osijeku. Plaće u državnoj upravi potpuno su iste, kao i u državnim firmama (naravno, zbog centralizacije je broj radnih mjesta daleko veći). Plaće zidara i ostalih građevinskih radnika podjednake su, dapače, da nisu ne znam kako bi Koteks i Gradnja permanentno povećavali broj zaposlenih. U ustanovama su iste plaće, kao što su bolnice, fakulteti, škole, sudovi, mirovine su jednake u cijeloj Hrvatskoj (ne određuju se geografski) i kolega forumašu, možda si mlad, ali ja se ne bih zaletavao sa životnim mudrostima ovog tipa.
Većina građana Zagreba jedva spaja kraj s krajem - broj stanovnika u Zagrebu od 1990. statistički se povećao tek za 80-ak tisuća. Da se radi o Eldoradu, vjerujem da bi bio znatno veći. Ako želiš pravu sliku Zagreba, prošetaj Zapruđem i Utrinama, a odnedavno možeš komotno i Trešnjevkom - u tim betonskim grdosijama, kaosu i gužvi, živi samo onaj koji mora. Nemoj da ti Bandić, i slični lopovi, zamažu oči.
Vezano za poticaje, imaš ih koliko hoćeš. Zapravo, mislim da raznih poticaja ima više nego ikad. Druga je stvar što ih nitko ne koristi - zabluda je da će ti itko pokloniti lovu na lijepe oči, ti strani ulagači traže projekt ili vrijednost. Nikom ja ne solim pamet, ako se ne slažeš, samo naprijed - objasni mi argumentirano i ja možda promijenim mišljenje. |
|
|
|
|
|
|
|