anakonda je napisao/la ( Pogledaj post): ›
snaša je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Predivno..danas se to više ne prikazuje..valjda misle da se klinci rode "pametni" pa to sve već znaju..a tako bi bilo lijepo imati i ovake filmiće kao pomoć u objašnjavanju..
Pitaš kako bi objasnila djetetu..hm..kroz tu fazu objašnjavanja smo prošli ...samo iskreno i bez uvijanja..naravno majka bi tebala imati "uho" za to što i u kojoj dobi djetetu pojasniti ne stvari samo vezane uz menstruaciju..
|
...obzirom da imaš iskustva u objašnjavanju, u koje ste doba djetetu objasnili takve stvari i na koji način?...imam, doduše, dječaka od 9 godina i vjerujem da će uskoro krenuti pitanja takvog tipa....
|
Curama sam objašnjavala negdje poslije 10 godine..tada već počinju padati pitanja..recimo na TV-u reklama ..tamponi, ulošci...tak nekako krene spontano..najviše tad roditelje strefi šok..pa se zbune i često se dogodi da nekako izbjegnu odgovor..što nikako ne valja..ja sam objašnjavala sasvim jednostavnim riječima..zapravo više sam odgovarala na pitanja
Evo jedna anegdota iz moje obitelji...listajući enciklopediju naš sin(tada nekih 8 ili 9 godina) vidjevši nacrtanu trudnicu postavi nam pitanje.."ajd jasno mi je kako se djete rodi i dođe na svijet (vidio na TV-u)..ali mi nikako nije jasno kako je beba uopće dospjela u stomak ?"
E poslije toga...ajmo nazvati probijanja leda..nije više bilo problema..s objašnjavanjima..naravno da treba voditi uvijek brigu o tome za koji uzrast su kakva objašnjavanja prikladna..recimo ne bih odmah i sve curici od 11 ili 12 g. objašnjavala.."škakljiva" pitanja i objašnjavanja idu poslije..bitno je da djete zna da mu se niko na takva pitanja neće narugati..da će dobiti jasan i konkretan odgovor od..najbolje svojih roditelja..jer ipak su roditelji prvi koji će s ljubavlju i pažnjom informirati svoje djete...
Nažalost dešava se da upravo kod tih naivnih (nama odraslima smješnih) prvih pitanja se nasmijemo i djete to doživi kao podsmjeh/ruganje..pa se povuče u sebe i traži informaciju dalje ..od prijatelja, novina..internet..onda se roditelji pitaju ..di sam pogriješio..