Leteci mungos je napisao/la: ›
Dakle, pitanje je postoji li u Osijeku osoba koja bi se znala postaviti konstruktivno i na korist gradjana, osoba koja bi znala kako nesto napraviti, ili bar dala na upravljanje onima koji znaju?
Ima li te osobe i koje je njeno ime i prezime? Postoji li program? Postoji li mogucnost da se takva osoba kandidira na izborima za gradonacelnika?
|
Disclaimer: ovo sto slijedi nije pokusaj provokacije
na ovom forumu postoji nekolicina (obrazovanih) ljudi koji kroz svoje komentare i postove ostavljaju dojam osoba kojima je stalo do ispravnog drustvenog / politickog djelovanja, transparentne gospodarske konjunkture i jednog cisto zdravorazumskog pristupa zivotu i problemima svekolike zajednice ovoga grada. moje pitanje glasi: zasto se nitko od tih vise ili manje anonimnih korisnika foruma do sada jos nije okusao u kandidaturi za neko mjesto u organima gradske vlasti?
ili jest pa ga receno mjesto nije dopalo?
moze li netko tko nije stranacki umrezen uopce pomisljati na nekakvu izbornu kampanju, prvenstveno zbog financijskih razloga? ne kazem da covjek mora imati reklame u novinama, na radiju i televiziji, ali cak i za osnovni tip promocije (npr. flajeri i sl.) treba iskesirati nekakav novac... hocu reci, moze li pojedinac sam, bez potpore
organizirane grupe istomisljenika, poluciti rezultate na izborima?
ono sto mene dalje pati jest: kad bi takva osoba (u nekom idealnom slucaju) i dosla do visokopozicioniranog mjesta u gradskoj vlasti na kojem bi mogla donositi i sprovoditi odluke, koliko bi ju u njezinim namjerama da radi nesebicno za dobrobit lokalne zajednice sputavalo zmijsko leglo kojekakvih mutnih persona koje su se ugnijezdile u najrazlicitijim gradskim uredima i odborima, gradskim firmama i drzavnim ustanovama na lokalnom nivou, i kojima
nije u interesu da se vidi, cuje i zna tko laze i tko potkrada stanovnike ovoga grada?
pa kada se u to upletu i lokalni jozi-mafijozi: tko ima tri ciste da ustane i javno progovori? pogotovo kada smo svjesni da nam citava jadna drzava stoji na tim istim klimavim nogama sprege gospodarskog i politickog kriminala i da bi se mogla srusiti kao kula od karata kad bi netko izvana malo jace puhnuo. hoce reci: lokalnom postenjaku nema tko cuvati ledja, a krvolocnih zvijeri ima kud god pogledas.
naposlijetku, jedan je od bitnih problema
mentalitet svekolikog pucanstva ovog dijela srednjojugoistocne europe (namjerno generaliziram, iako se sama ne smatram dijelom tog mentalnog sklopa, a vjerujem da ih ovdje ima jos takvih) - o tom mentalitetu bi vec bio red da se napise neka knjiga...hocu reci: tko je glasao za trenutne gradske vlastodrsce na proslim izborima? ako nisam ja i ako nije cijeli niz ljudi na ovom forumu, tko jest? e pa tim je istim ljudima tesko objasniti da je netko, tko mozda nema megalomansku predizbornu kampanju, puno sposobniji, kompetentniji i posteniji, i da ce nam svima biti puno bolje ako izaberemo nekoga tko ima soli u glavi, a ne putra na istoj.
medjutim, politicka svijest (da ne kazem politicka inteligencija, da se ne bi netko nasao uvrijedjenim) nije nesto sto nastaje preko noci: to se gradi od mladih dana. treba se potruditi oko sadasnje mladezi - ne u smislu agitatorske propagande da bi ih se navuklo na uclanjenje u neku stranku, nego da shvate da obnasanje gradske (a bome i drzavne) vlasti i pozicija nije i
ne smije biti pitanje
rodjackih i kriminalnogospodarskih veza po principu: ruka ruku mije. ne znam da li su ljudi srednjih godina i stariji koji danas zive u osijeku po tom pitanju izgubljen slucaj (i opet: generaliziram, nitko se ne treba osjecati prozvan - ja osobno poznajem ljude srednje zivotne dobi koje su itekako svjesne da modus u kojem radi citava hrvatska drustveno-ekonomska konjunktura nikako nije ispravan niti pozeljan).
e sad: da bi se moglo provoditi politicko prosvjetiteljstvo medju pripadnicima lokalne zajednice potrebno je nekoga angazirati da na tome radi. a tko bi na tome radio? moze li se nekoga platiti da ide po srednjim skolama i po udrugama za mlade i organizira nekakve radionice ili seminare? ili je to posao nastavnika po tim istim skolama koji predaju politiku i gospodarstvo (to valjda jos uvijek jest obavezan predmet, bar je bio kada sam ja u skolu isla)? ili se oko toga mozda trebamo aktivirati sami? ima li smisla pokusati pokrenuti nekakav feljton i prostor medijske razmjene misljenja u lokalnim novinama koje (pretpostavljam) citaju osjecani? za 1. maj ne dijeliti samo grah kod katakombi nego tim istim radnicima (a svi smo mi radnici - zaradjujemo kruh nas svagdasnji, nitko nam ga ne poklanja i nikome ga ne krademo - dobro, iznimka su mozda povlasteni pojedinci na vlasti i vlasnici kojekakvih firmi) kroz nekakav nearogantan i nepretenciozan program dati priliku da razmisle o tome sto znaci biti gradjanin, koja su drustvena prava i obaveze takvog jednog odredjenja - poanta je probuditi zaprtu svijest o tome da ako zelimo biti clanovi zajednice, onda prema toj istoj zajednici imamo odredjene odgovornosti: izmedju ostaloga izabrati kompetentne i sposobne ljude da u ime svih nas, ali
ne bez kontrole, upravljaju recenom zajednicom (citaj: gradom), jednako kao sto je nasa odgovornost i obaveza placati porez u gradski proracun. zanimljivo je kako su ljudi kod nas spremni dati novce, ali ih ne zanima kud ti novci idu, sto se s njima radi, i tko to radi...
moj se post na kraju pretvorio u tiradu - ali kao sto sam na pocetku rekla: nije mi namjera provocirati, osim mozda ako provokacija znaci budjenje iz te strasne osjecke drustvene i politicke apatije - onda hocu i zelim provocirati, na sve moguce nacine. precesto samo prebacujemo lopticu odgovornosti za ovo sto nam se dogadja jedni drugima, umjesto da zasucemo rukave i poduzmemo nesto. ne kazem da treba dici oruzanu revoluciju, nego da svatko u svom dvoristu, u svojoj zgradi, u svom naselju / skoli / fakultetu / radnom mjestu treba poticati drustveni angazman i buditi politicku svijest - misli globalno, djeluj lokalno. i nemoj cekati da taj posao obavi netko drugi umjesto tebe.