Autor |
Poruka |
TataMata
Ukupno postova: 1180 Spol: Nebitno
|
Obzirom da se oko podjele računala petašima razvila jedna vrlo konstruktivna rasprava, vezana uz razne prijedloge kako pospješiti razvoj informatizacije u našem gradu, pokrenuo sam ovaj topic sa željom da svi zainteresirani sudjeluju u budućim aktivnostima u tom pogledu. Iznesite svoja razmišljanja, ideje i kritike kako o onome što je učinjeno tako i o onome što se planira učiniti po tome pitanju.
Prijedlog projekata:
Besplatni bežični internet za cijeli grad,
Besplatni tečaj inf. opismenjavanja,
Sufinanciranje naprednih tečajeva (web, cisko, mcsa i dr.) za sve zainteresirane studente i neuposlene s tim da imaju obvezu prenijeti znanje u sklopu inf. predavanja ( u fakultetima, školama, Domu tehnike itd.),
Opremanje jednog prostora za kvalitetnu inf. učionicu koja će biti namijenjena za besplatna predavanja, vezanim uz sigurnost, LInux, Open source i dr.
Sufinanciranje predavanja informatike od 1. razreda u OŠ. |
|
_________________ Đe si lega.....šo ima? Ma niš brca....lagano điram i snajpam butre...možda će se koja šapit... |
|
|
|
MissTake
Ukupno postova: 8773 Lokacija: Somewhere over the Rainbow Spol: Nebitno
|
|
|
|
Osječanin Ukupno postova: 2492 Spol: Muško
|
TataMata je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Obzirom da se oko podjele računala petašima razvila jedna vrlo konstruktivna rasprava, vezana uz razne prijedloge kako pospješiti razvoj informatizacije u našem gradu, pokrenuo sam ovaj topic sa željom da svi zainteresirani sudjeluju u budućim aktivnostima u tom pogledu. Iznesite svoja razmišljanja, ideje i kritike kako o onome što je učinjeno tako i o onome što se planira učiniti po tome pitanju.
Prijedlog projekata:
Besplatni bežični internet za cijeli grad,
Besplatni tečaj inf. opismenjavanja,
Sufinanciranje naprednih tečajeva (web, cisko, mcsa i dr.) za sve zainteresirane studente i neuposlene s tim da imaju obvezu prenijeti znanje u sklopu inf. predavanja ( u fakultetima, školama, Domu tehnike itd.),
Opremanje jednog prostora za kvalitetnu inf. učionicu koja će biti namijenjena za besplatna predavanja, vezanim uz sigurnost, LInux, Open source i dr.
Sufinanciranje predavanja informatike od 1. razreda u OŠ.
|
E ovo ja zovem kvalitetnim programima a ne bacanje miliona na laptope...Mislim da trebate sjesti sa predstavnicima svih informatičkih firmi u Osijeku a i šire i dogovoriti strategiju u što uložiti novac. Oni znaju svoje potrebe, znaju kakav kadar im fali ili će im faliti u budućnosti, najbolje znaju svjetska kretanja po tom pitanju. Poslije toga pametno uložiti novac u školovanje takvih kadrova( studenata ili nezaposlenih) a oni onda imaju obavezu dalje prenositi to znanje kao što si i rekao. Dakle ciljano školovati ljude da se zaposle čim prije i dalje prenose svoje znanje. To je ulog u budućnost Osijeka. |
Zadnja promjena: Osječanin; 13.01.2009. 8:47; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
snaša
Ukupno postova: 820 Lokacija: 7 km od centra Spol: Žensko
|
Jooj, psebno ova prva stavka mi se sviđa.. |
|
_________________ Niti jedan dokaz ne podupire tezu da je život ozbiljan. |
|
|
|
TataMata
|
Hvala na pohvalama, ali slobodno dajte i neki svoj prijedlog |
|
_________________ Đe si lega.....šo ima? Ma niš brca....lagano điram i snajpam butre...možda će se koja šapit... |
|
|
|
MissTake
Ukupno postova: 8773 Lokacija: Somewhere over the Rainbow Spol: Nebitno
|
|
|
|
Callistemon Ukupno postova: 572 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
suradnja sa Os informatickim firmama moze ostvariti i kroz Informaticki klaster u BIOSU (Inkubator)!
Meni se cini da bi najprije trebalo informatizirati kojekakve sluzbe (ako ne drzavne, ali na gradske mozemo utjecati) da gradjani i poduzetnici internetom mogu podnositi zahtjeve za izdavanje dokumentata, pregledavati svoje racune (smece, struja, plin, grijanje isl.) i placati ih. Mislim da bi u takvom slucaju bilo puno vise pojedinaca zainteresiranih za internet - jer bi tu vidjeli koristi i prednosti! |
|
|
|
|
|
Osječanin Ukupno postova: 2492 Spol: Muško
|
|
|
|
Malisha
Ukupno postova: 378 Lokacija: Tenja Spol: Muško
|
|
|
|
TataMata
|
Callistemon je napisao/la: ›
suradnja sa Os informatickim firmama moze ostvariti i kroz Informaticki klaster u BIOSU (Inkubator)!
Meni se cini da bi najprije trebalo informatizirati kojekakve sluzbe (ako ne drzavne, ali na gradske mozemo utjecati) da gradjani i poduzetnici internetom mogu podnositi zahtjeve za izdavanje dokumentata, pregledavati svoje racune (smece, struja, plin, grijanje isl.) i placati ih. Mislim da bi u takvom slucaju bilo puno vise pojedinaca zainteresiranih za internet - jer bi tu vidjeli koristi i prednosti!
|
Počeli smo nešto evo već danas, suradnja Odbora za informatiku i Savjeta mladih s Algebrom i Mono d.o.o (a nadam se i s klasterom) u svezi suradnje po pitanju školovanja deficitarnih kadrova koji su potrebni našim inf. tvrtkama. Uskoro ide presica, pa ćete više saznati
Što se tiče plaćanja računa i raznih drugih mogućnosti interakcije putem interneta s gradskim službama, prijedlog je na mjestu. No činjenica je da ljudi ne koriste (nisu upoznati) s WA portalom (na osijek.hr) koji je u funkciji i putem kojega mogu komunicirati i vidjeti zapisnike i druge dokumente s razine GČ i MO. Premda je zastario, i s određenim manjkavostima nije baš veliki interes građana, a ni gradskih službi vezano uz ažuriranje sadržaja. Neke GČ ažuriraju dokumente sa sjednica, a neke GČ nisu nijedan niti objavile. |
|
|
|
|
TataMata
|
MissTake je napisao/la: ›
program ti je super, samo opet, tko će se prihvatiti realizacije?? no one!!!!
|
Pa ja naravno , i drugi vrijedni ljudi, besplatni tečaj opismenjavanja, kao što znaš već ide cijelu prošlu godinu u Domu tehnike...a nastavlja se ove kao projekt Grada - osigurano je 100 000kn u proračunu. |
|
|
|
|
Callistemon Ukupno postova: 572 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
@TataMata: No činjenica je da ljudi ne koriste (nisu upoznati) s WA portalom (na osijek.hr) koji je u funkciji i putem kojega mogu komunicirati i vidjeti zapisnike i druge dokumente s razine GČ i MO. Premda je zastario, i s određenim manjkavostima nije baš veliki interes građana, a ni gradskih službi vezano uz ažuriranje sadržaja. Neke GČ ažuriraju dokumente sa sjednica, a neke GČ nisu nijedan niti objavile.
Slazem se... onda na tome treba poraditi. Umjesto otvaranja novih portala (Kultura, sport, brand - i ovo bi sada moglo biti sumnivo, zasto se islo u otvaranje novih i koliko je to kostalo???) sve preko toga WA, pa ga i na taj nacin promovirati i naviknuti ljude na njega.
No, ne zelimo tamo samo vidjeti odluke, zelimo si i skratiti vrijeme obijanja ureda gradskih sluzbi - obrasci za kojekakve zahtjeve i dozvole bi mogli biti tamo za skidanje, a da ne kazem i za popunjavanje i prijavu! |
|
|
|
|
|
lufus Ukupno postova: 2044 Spol: Muško
|
TataMata je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Premda je zastario, i s određenim manjkavostima nije baš veliki interes građana, a ni gradskih službi vezano uz ažuriranje sadržaja. Neke GČ ažuriraju dokumente sa sjednica, a neke GČ nisu nijedan niti objavile.
|
Dosta linkova ne radi, neki nisu ažurirani od 2002. pa se onda ni ne može očekivat neka posjećenost. |
|
|
|
|
|
bazooka_joe
Ukupno postova: 3237 Spol: Nebitno
|
Imam ja jedno pitanjce: što je sa DTK u Osijeku?
Jel to sad konačno prešlo u ruke grada ili je to i dalje u proceduri. Prema ovom pdf-u (http://www.uoos.hr/wp-content/uploads/2008/09/program-aktivnosti.pdf) planira se, pod buzzwordom 'virtualni grad' između ostaloga i 'Razvitak DTK mreže u organizaciji Grada, a za druge nositelje izgradnje DTK mreže odobriti popust na pravo služnosti'.
Budući da se gore nabaja o wirelessu, ja bih napomenuo kako bi troškovi takve mreže razgranate po cijelom (što je ipak ravno utopiji) gradu bili možda i veći od žičane koja bi rabila DTK.
Isto tako, ima li grad u planu postati ISP svojim građanima, ili bi to obavljala neka vanjska firma za grad? |
|
_________________ "We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan |
|
|
|
TataMata
|
Za dtk ne znam dokle se došlo, jel to je specifikum kojim se koliko ja znam nitko na razini grada nije ozbiljno bavio, ali možda griješim, moram provjeriti. U svakom slučaju hvala što si potakao to pitanje. Grad nema namjeru postati isp-om, to bi značilo osnivanje još jedne tvrtke u koju bi se nakrcalo 100 rodjaka koji nemaju blage o poslu, tako da to nije moja ideja. Ukoliko se dobije zeleno svjetlo za razvoj velike wifi zone ili clouda, to bi obavljala neka tvrtka kojoj to core biznis i koja ima koncesiju od HAT-a za obavljanje te djelatnosti, ali o tom potom-tu se otvaraju razne mogućnosti korištenja takove mreže. Ukoliko i ne bude išlo na takav način, biti će 30-ak hot spotova s besplatnim pristupom internetu po cijelom gradu, pa ni to nije loše... |
|
|
|
|
|
|