Autor |
Poruka |
W.M. Felt Ukupno postova: 2158 Spol: Nebitno
|
maddox_rumble je napisao/la: ›
MissTake je napisao/la ( Pogledaj post): ›
sokrat je napisao/la ( Pogledaj post): ›
MissTake je napisao/la: ›
ne bih sigurno upisala nešto u Osijeku, ako imaš mogućnosti idi studirat van grada
pozz
|
isto je svugdje.....
..
|
pa nema glupljeg poteza od otići u zg ili st upisati pravo ili ekonomiju
dakle van grada obavezno i to neki traženi faks
|
oprosti ali neki fakulteti u osijeku su jednako ako i ne mozda i kvalitetniji od nekih
jedini razlog za studiranjem van osijeka je ako zelis nesto cega tu nema ili neki fax koji je bas drasticno bolji vani
|
Razlike među hrvatskim sveučilištima i istovrsnim fakultetima gotovo da i nema. Za specifična i usko određena znanja, te samim tim jasnije mogućnosti zapošljavanja u struci valja otisnuti se u inozemstvo (što opet puno više košta, a sa sobom donosi i neke sasvim druge životne probleme).
Prvenstveni kriterij morao bi biti interes. Interes će proizvesti i odličnog studenta, a najbolji studenti mogu bez problema i u Osijeku naći posao u bilo kojoj struci. Naglašavam najbolji, te oni koji su uz to i najkraće studirali.
Drugi kriterij, ako interesa nema, trebao bi biti potražnja za kadrom. U Hrvatskoj prvenstveno elektrotehnika, informatika, medicina, strani jezici (osim engleskog), građevina. Uskoro će vrlo vjerojatno rasti potreba za poljoprivredom. Ni slučajno pravo, ili besmisleni fakulteti poput novinarstva, politologije, a ekonomija samo ako osoba ima izrazitih talenata za biznis (puno ideja, energije, komunikacijskih sposobnosti, hrabrosti, nema straha od rizika).
Na kraju kriterij - faks u kojem obitelj ima najveću mogućnost zapošljavanja preko veze, kakvog će uvijek biti, i ima ga u cijelom svijetu.
Najboljim fakultetom smatram Umjetničku akademiju. Malo rada, neuredan život, i mogućnost velike zarade - no kažu neki da bi za to trebalo imati i nekakvog talenta. |
|
|
|
|
|
Anait
Ukupno postova: 297 Spol: Žensko
|
(ja sam ovdje da obranim svoju buducu struku )
ako cemo po onoj da sta se najvise trazi na trzistu rada, to je sigurno u zadnje vrijeme elektotehnika, informatika i tako to.
nigdje ne pise prehrambeni tehnolozi, a budimo realni, bez hrane nema ni vas, pa onda djabe sva ta tehnologija i ostalo..
a i sada se u zadnje vrijeme puno prica o nutricionistima, pa eto - bit ce posla sta se toga tice.
preporucam da upises ono sta zelis, premda s 18 godina malo tko zna sto uistinu zeli biti i raditi ostatak zivota |
|
_________________ Quantum est quod nescimus... |
|
|
|
empetri
Ukupno postova: 656 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
lala je napisao/la ( Pogledaj post): ›
s 18 godina malo tko zna sto uistinu zeli biti i raditi ostatak zivota
|
grijehota da zna |
|
|
|
|
|
j@dr@
Ukupno postova: 53 Lokacija: Osijek u srcu Spol: Žensko
|
pa moj zaručnik se bez problema zaposlio u os s računarstvom u ok firmi, bez veze, al je sad prešao u zg u istoj firmi i tamo praktički bira gdje želi, dobio je još ponuda.
a ja nemam šanse....
a istina je da se bez štele jako teško zapošljava, to ja osjetim najviše |
|
|
|
|
|
zla_tratinčica
Ukupno postova: 1330 Spol: Nebitno
|
j@dr@ je napisao/la ( Pogledaj post): ›
pa moj zaručnik se bez problema zaposlio u os s računarstvom u ok firmi, bez veze, al je sad prešao u zg u istoj firmi i tamo praktički bira gdje želi, dobio je još ponuda.
a ja nemam šanse....
a istina je da se bez štele jako teško zapošljava, to ja osjetim najviše
|
moj šogor, od sestrične muž je završio ETF, računarstvo i radio je u osijeku nešto sitno i sad je u zagrebu, ona sa djetetom živi ovdje a on je u zg jer tu nema gdje raditi.. |
|
|
|
|
|
davorccc
Ukupno postova: 1400 Spol: Nebitno
|
Žalosno što nema više smjerova, ali ništa zato.
Treba vidjeti BELOG SVETA. |
|
_________________ |
|
|
|
j@dr@
Ukupno postova: 53 Lokacija: Osijek u srcu Spol: Žensko
|
pa u osijeku nema skoro ništa, to je istina, ja ne znam šo bi se u osijeku moglo studirati a da se može biti siguran da će se dobiti posao. tj
ako se učlanite u vladajuću stranku (koja god u tom trenutku bila), možete studirati sto god želite... |
|
|
|
|
|
bazooka_joe
Ukupno postova: 3237 Spol: Nebitno
|
Tram111 je napisao/la: ›
Stoga-elektrotehnika, smjer informatika, a imaš i na ekonomiji smjer informatika. Mislim da bilo tko sada i narednih godina upisuje fax, sa ovim izborom ne može pogriješiti....
|
Studij elektrotehnike, smjer informatika je, IMHO, totalno promašen; smjer se bira tek sa početkom treće godine, a do tada prolaziš kroz pakao kojekakvih elektrotehnika i elektronika koje ti k... neće trebati ako budeš ikada željela napisati liniju koda; elektroničari su već na konju, no oni ionako nekakvo praktično znanje stječu u srednjoj...
Sprega informatike sa matematikom (odjel za matematiku: http://www.mathos.hr ) je puno bolja, tj. ima više veze jedno s drugim, pa vidi što ti više odgovara: nastavnički studij (koji se formalno zove matematika-informatika) ili hard-core matematika izvedena preko računala, što ti je još zanimljivije (pretpostavljam).
Od ostatka ekipe - naveo bih mehaniku, koja je meni jako zanimljiva, no u Zagrebu je; ne znam kako je Slavonskom Brodu i postoji li tamo još dislocirani studij... |
Zadnja promjena: bazooka_joe; 02.06.2009. 14:21; ukupno mijenjano 1 put. |
_________________ "We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan |
|
|
|
W.M. Felt Ukupno postova: 2158 Spol: Nebitno
|
j@dr@ je napisao/la: ›
pa u osijeku nema skoro ništa, to je istina, ja ne znam šo bi se u osijeku moglo studirati a da se može biti siguran da će se dobiti posao. tj
ako se učlanite u vladajuću stranku (koja god u tom trenutku bila), možete studirati sto god želite...
|
Može se sve studirati i biti siguran za posao. No treba biti najbolji, ili među najboljima.
No veći je problem što se u promilima mjeri broj ljudi koji se namjerava sam zaposliti, pokrenuti nešto svoje. To je valjda još tranzicija iz komunizma u kapitalizam. |
|
|
|
|
|
maddox_rumble
Ukupno postova: 848 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
bazooka_joe je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Tram111 je napisao/la: ›
Stoga-elektrotehnika, smjer informatika, a imaš i na ekonomiji smjer informatika. Mislim da bilo tko sada i narednih godina upisuje fax, sa ovim izborom ne može pogriješiti....
|
Studij elektrotehnike, smjer informatika je, IMHO, totalno promašen; smjer se bira tek sa početkom treće godine, a do tada prolaziš kroz pakao kojekakvih elektrotehnika i elektronika koje ti k... neće trebati ako budeš ikada željela napisati liniju koda; elektroničari su već na konju, no oni ionako nekakvo praktično znanje stječu u srednjoj...
|
nisi ti bas upucen
etf - smjer racunarstvo 3+2 god
samo 1 god elektrehnicki predmeti (3 komada) i to je to
dalje sve strucni predmeti racunarstvo, komunikacije i robotika
na zadnje 2 sve iskljucivo strucni + izborni koji si sam biras ovisi o cem se zelis specijalizirati
na strucnom studiju - smjer informatika
vec na prvoj godini ima znatno manje tih elekterohenickih i sve je skoro informatika i racunarstvo |
|
|
|
|
|
bazooka_joe
|
maddox_rumble je napisao/la: ›
nisi ti bas upucen
etf - smjer racunarstvo 3+2 god
samo 1 god elektrehnicki predmeti (3 komada) i to je to
dalje sve strucni predmeti racunarstvo, komunikacije i robotika
na zadnje 2 sve iskljucivo strucni + izborni koji si sam biras ovisi o cem se zelis specijalizirati
na strucnom studiju - smjer informatika
vec na prvoj godini ima znatno manje tih elekterohenickih i sve je skoro informatika i racunarstvo
|
oh, isprike! ja mislio to i dalje po starom
još mi reci da su konsolidirali onaj oet, ili izbacili skroz dvojku, nitko sretniji od mene |
|
_________________ "We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan |
|
|
|
empetri
Ukupno postova: 656 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
podijelili su oet posebno za računarce i elektrotehničare, ali famozna dvojka je još uvijek tu xD |
|
_________________ --
Finding beauty in the dissonance. |
|
|
|
PEGY
Ukupno postova: 2664 Lokacija: Seychelles Spol: Nebitno
|
Dakle, mogu upisati dodiplomski elektroteknički ili računalstvo. Ili pak stručni studij tam neki.
U čemu je razlika?? |
|
|
|
|
|
bazooka_joe
|
PEGY je napisao/la: ›
Dakle, mogu upisati dodiplomski elektroteknički ili računalstvo. Ili pak stručni studij tam neki.
|
Pa možeš. I ne moraš. Možeš ti što god ti se htjelo. Osim prava. Nemoj na pravo. To ti je sranje. |
|
|
|
|
maddox_rumble
Ukupno postova: 848 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
empetri je napisao/la ( Pogledaj post): ›
podijelili su oet posebno za računarce i elektrotehničare, ali famozna dvojka je još uvijek tu xD
|
i 2 je razdjeljena i lakse je dosta racunarcima
isto kao i elektronika i mjerenja su skroz izbacena racunarcima |
|
|
|
|
|
|
|