Mislim da se nekim normalnim, ljudskim pristupom mnogo stvari može postići. Mnogi od mojih poznanika stalno tjeraju mak na konac u školama, traže neku pravdu, traže silna prava za svoju djecu. Naravno, djeca brzo skuže stvar, pa se stalno busaju u prsa sa svojim pravima i kako su ista zakinuta. Mislim da bi trebalo naglasak sa dječjih prava trebalo prebaciti na dječje odgovornosti. Vjerujem da će, ukoliko ti isti roditelji shvate i prihvate da im djeca prije svega imaju odgovornosti, a onda i prava, svi lakše disati. Djeci treba usaditi svijest od odgovornosti za njihove vlastite poteze, a također i svijest o sankcijama ukoliko njihovo ponašanje nije u redu.
Kako sankcionirati dijete koje neprestano prijeti nastavniku da će njegov "tata doći na informacije i da će onda ona vidjeti", a nakon toga dolazi tata i objašnjava nastavnici da "ona ne može njegovom djetetu dati 3 iz ispita iza matematike jer mali jako puno trenira nogomet i ako se to još jednom dogodi zvat će svoju rođaku Kseniju Zbožil"? Kako se postaviti u situaciji kada moja susjeda tjera sina (8.razred) da svaki dan piše tko je što od učenika odgovarao i koju je ocjenu dobio i nakon toga tjera maloga da nastavnici svako malo podnosi izvještaj koga je usmeno ispitivala i koga nije i koga je zakinula za ocjenu a koga nije? Kako se postaviti kada roditelj nastavnici na informacijama, nakon što mu ona kaže da mali u 4. razredu ne zna sva slova, kaže "A de nemoj srat!"? |