Nešto malo informacija je curilo i prije emitiranja prve epizode o Titu, osobi koja je očito na našim prostorima bila više nego li se u zadnje vrijeme spominje. Za jedne krvnik i ubojica, za druge otac i majka. Uostalom, povijest ovog prokletog Balkana ne možemo ni zamisliti drugačije.
Međutim, zapelo mi je za oko nekoliko detalja.
Prvo, Vrdoljak je u svom stilu dobio posao snimanja serije o Titu. Valjda veći miljenik komunista i ustaša od svih danas živućih redatelja, uspijeva sviđati se i jednoj i drugoj struji, koketirati, po potrebi plakati pred kamerama, sve u svrhu osobne koristi. To mu se mora priznati, bez obzira što vam se to ne mora svidjeti.
Drugo, odmah je bilo za očekivati da to neće biti nešto ne ispričano, već prožvakana tema sa sastanaka kojima je i sam nazočio, tako da mu nije bio problem napraviti seriju.
Treće, isto tako očekivano, naručenih 6 epizoda za 6 milijuna kuna okotile su se u 12 epizoda, simboličan broj, valjda računajući na sviđanje nekim drugim lobijima i utjecajima, da im poslije može kontrirati kao svoju namjeru i viziju, posprdavanje lika i djela nekog tako njemu bitnog.
Četvrto, osvrnuti se na prvu epizodu, a ne vidjeti sve, nije objektivno, ali ipak. Vidljivo je da je to pokušaj Vrdoljaka da napravi svojevrsno životno djelo, jer i sam komentira događaje u stilu američkih zvijezda, samo što on ima drugi cilj. Čude me prilozi, koji tendenciozno žele pokazati neke karakterne osobine Broza, kao sjećanje iz djetinjstva ili iskustva. Namjerno ga se želi pokazati kao neradnika, koji nikada nije ni namjeravao baviti se nečim poštenim, opisuje se kako je krao majstora radeći ispod pulta bez računa, i što me posebno dojmilo, a i Tita očito, scena kada mu majka ispeče "ukradenu" prepelicu te kaže: "Ti si ju ukrao, ti ju i pojedi". Eto kako naglasiti životni stil i moto bivšeg gubitnika nobelove nagrade za mir za samo jedan glas.
Ne želim o Titu, premlad sam za tu temu, i ne vidim razloga zašto se o njemu uopće snimaju dokumentarci, ali mi je Vrdoljak zanimljiv, kao neoborivi dokaz kako njemu slični ni u Wc-u ne mogu ostati gladni. Zaključujem kako ova serija nije ep o lošem/dobrom državniku, nego o Vrdoljaku samom, koji nas kao i obično poučava da smo sve loše navike kao narod: lijenost, lopovluk, korupcija, nepotizam - naučili upravo od njega. |