Mogu sad ja?
Krenut ću prvo s negativnim stvarima. Pored nečega što nije imanentno samo Osijeku, nego čitavoj suvremenoj kapitalističkoj Europi - a to su porast materijalizma, pohlepe, gramzivosti, pad moralnih vrijednosti, loša demografska slika (povezana s pojavom djece koja su sve divljija), nepostojanje pravne države (osim na papiru), i ostale boljke novog svjetskog poretka - kao glavni problem u Osijeku vidim nezaposlenost, neiskorištavanje potencijala Slavonije kao regije (tu se opet, zapravo, vraćamo na nezaposlenost) i mentalitet koji je vrlo sličan "laloškom", koji ima i svojih dobrih strana, ali i negativnih, poput jedne pasivnosti, indolentnosti, nedovoljne želje za borbu za promjenu onoga što ne valja.
Također, dobar dio ekonomskog problema predstavlja neusklađenost rada Sveučilišta sa zahtjevima tržišta rada, o čemu redovno možemo čitati.
Poseban problem je korupcija, koja je, čini mi se, nešto izraženija u ovim našim krajevima nego zapadnije u RH.
Ne volim što smo od grada industrijalaca i obrtnika postali grad u kojemu su u radno vrijeme kafići puni. Mislim da je i ovo jedan od razloga da smo sada tu gdje jesmo.
A sada o pozitivnom.
Upravo sam se vratio s duge vožnje Osijekom. Volim tempo života u ovom gradu i ozbilno mislim da bih negdje drugdje trpio znatne zdravstvene posljedice.
Obožavam to što mogu svugdje doći za 15 minuta maksimalno. Veseli me gradnja biciklističkih staza i povećan broj biciklista. Veseli me što se, čini mi se, ipak sve više djece rađa ovdje (tako da će ono što sam napisao o lošoj demografskoj slici biti prošlost). Volim što smo još uvijek zeleni grad.
Volim staru osječku arhitekturu, a odvratno mi je ovo što su napravili i što dalje rade s ulicama u kojima su prizemnice, u kojima sagrade zgradurinu od pet katova.
Mogao bih još, ali ne bi bilo pristojno pisati eseje na forumu.
E da, nadam se da će biti bolje. Preživjeli smo mi i gore stvari, Turke, recimo...