iako je ova tema o presretacima...iz druge županije....raspravlja se o biciklistima
al dobro...
za one koji ne znaju
ako postoji biciklisticka staza....što znaci...posebno uređena staza za bicikiste....biciklist ne smije voziti po cesti...to kaže zako...
isto tako...ako postoji biciklisticki trak...što znaci dio ceste uređen i obilježen po kojemu se vozi biciklima....biciklist nema što tražiti na prometnom traku....
u slucaju da nema niti biciklisticke staze niti biciklistickog traka....biciklist je dužan voziti uz desni rub po cesti....a nikako po stazi...jer tako zakon kaže...
što se tice prelaska bicikliste preko pješackog...
biciklist mora stati na pješackom i pregurati bicikli nikako voziti
u slucaju da biciklisticka staza prelazi preko ceste...vozac je dužan propustiti biciklistu...osim ako to nije drugacije uređeno znakom ili semaforom...
isto tako se odnosno i na biciklisticki trak...ako vozac skrece desno ili lijevo...dožan je propustiti biciklistu
e sad...što se tice samih biciklista...
svi prometni znakovi vrijede jednako za sve sudionike u prometu...a s obzirom da je biciklist sudionik u prometu...nema uzvlacenja u smislu da se vozi i suprotnom smjeru...da se ne stane na znak stop...ili što je kod nas cest slucaj da se vozi biciklom u zoni gdje je zabrana prometa za sva vozila...pa tako i bicikliste....
što se tice....kako je tu vec netko naveo..biciklisti nemaju vozacku pa ne moraju znati prometna pravila...
to jednostavno u zakonu ne prolazi...jer ne znanje ne opravdava pocinjeni prekršaj...
plus što svi mi još u osnovnoj školi ucimo prometne znakove...pa makar se to radilo samo o onim osnovnim tipa obilježeni pješacki semafor znak stop...
tako da izgovora nema....
ima još sad tu puno price oko biciklista..al vjerujem da je sad ovo dovoljno da bi se barem malo neko razjasnilo kako se ponašati kad vozite bicikli
a sad natrag na temu
što se tice brzine...
definitivno sam protiv prekoracenja propisane brzine....
istina da svi mi volimo u određenim trenucima pritisnuti papucicu gasa...ne bi li možda nekad zadivili žemsku te izmamili njezin uzdah...ili tek toliko da malo navlaži suvozacevo sjedalo...
ili možda da se pokaže koliko konja ima pod haubom...neracunajuci konja za volanom
al generalno gledajuci...poštivajuci ogranicenje brzine...jednako ce te doci od tocke A do tocke B plus što ce te pri tome biti manje napeti...pod manjom dozom stresa...sa jednakom lovom u novcaniku od trenutka polaska...i što je najbitnije...citavi
naravno da i se i u ovim slucajevima može nešto dogoditi...al povecanjem brzine definitivno se i povecava rizik od nezgode....
i što se mene tice...bilo bi dobro da ima puno više tih kobri...udava i raznih zmija na cesti...pogotovo iz drugih županija....jer bahatost u našoj državi prelazi svaku granicu normalnog ponašanja na cesti...plus kad imaš nekoga u muriji tko ti može srediti kaznu...
zato...jedan veliki plus policiji