Autor |
Poruka |
dreamer
Ukupno postova: 241 Lokacija: tu i tamo Spol: Nebitno
|
puuuno hvala exHOP3on & root, valjd ću nešto uspjeti smrdati |
|
|
|
|
|
bazooka_joe
Ukupno postova: 3237 Spol: Nebitno
|
dreamer je napisao/la: ›
Super topik, baš sam prije par dana počela nešto čitati o linux-u i [color=blue]zaintrigiralo me do mjere da kažem: Game Over. Exiting Windows. No, kako sam informatički recimo nepismena, zanima me, bi li mi vi kao stručnjaci preporučili da se uopće upuštam...tj. bi li se s tom razinom (ne)znanja uopće snašla... Ovde sam pročitala Ubuntu obučen u Windows7 da je moguće iskoristiti sve prednosti linuxa, uz zadržavanje poznatog radnog okruženja... jel možda to netko probao? Nekako nisam samouvjerena, mislim da bi zasrala, a onda da bi morala nositi računalo na servis (pardon na rječniku)
|
Definitivno Ubuntu. Elem, skineš si iso odavdje http://www.ubuntu.com/GetUbuntu/download , zapržiš, restartaš komp i bootaš sa CD-a.
To ti je najbolji način za probu.
A ako ti se svidi - klikneš na 'instaliraj'. Da, frajer ti automatski pokupi sve postavke vindoza, uključujući tvoj 'home', 'Documents and Settings' folder, kao i My Documents folder kojega opet lijepo kategorizira. I ne moraš zvati bratiča koji se razumije u sve to da si ga instaliraš.
Sučelje je malo drugačije od vindoza, al' kad skužiš da nisi ni minute potrošila na instalaciju drivera, da te nije zaboljela glava oko štelovanja, say, VMC kartice, bluetooth-a i inoga, a ono što se u vindozama zove 'add/remove programs' ovdje je dovedeno do savršenstva: ogromna baza aplikacija, igara, jutilitija i svega što ti srce poželi ti je na dohvat ruke. Pretpostavka je, naravno, internet veza. |
|
_________________ "We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan |
|
|
|
root
Ukupno postova: 548 Spol: Muško
|
Uskoro izlazi LTS verzija Ubuntu-a ,sve o tome iz prve ruke nam može reći i sam vlasnik
Ubuntu korporacije link |
|
|
|
|
|
exHOP3on
Ukupno postova: 4356 Spol: Muško
|
evo ja puppya malo isprobavam, nije los ali nije toliko pun svega poput ubuntua, sad je i brat poceo koristit malo, uziva u ovih par logicki naprednih igara (napokon je otepo solitare)... uz ove knjige sto citam polako su mi se poceli gadit windowsi i shvatio sam koliko su zapravo prejednostavni i ograniceni, nije ni cudo sto neki klinci znaju bolje nego ja... dileri jedni, navukli ste me |
|
|
bazooka_joe
|
Prijepar mjeseci sam otkrio, ali nisam stigao isprobati kako spada - SliTaz, mala (32 Mb ISO file!!!), lijepa i brza (ali jako brza, kod mene leti u VirtualBox-u sa 256 Mb RAM-a). Naravno, stvar ne dolazi sa 6 office paketa i 4 baze podataka (iako je SQL lite sadržan), ali radi out-of-the-box i ima lijepi packet management sustav (slično ubuntu-ovom).
Stvar se lako može staviti i na USB stixor ili se može koristiti odličan UNetbootin utility (radi isto sa podrđkom za puno distribucija).
Screenshot SliTaz-a u VirtualBox-u:
|
|
_________________ "We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan |
|
|
|
_Jimmy_
Ukupno postova: 1375 Lokacija: Legagrad Spol: Muško
|
kakvi su to linuksaši koji koriste gui |
|
_________________ Lock 'n' Load Baby |
|
|
|
bazooka_joe
|
_Jimmy_ je napisao/la: ›
kakvi su to linuksaši koji koriste gui
|
Oni koji vrte linux virtualke iz korporacijskih vindoza |
|
|
|
|
_Jimmy_
Ukupno postova: 1375 Lokacija: Legagrad Spol: Muško
|
bazooka_joe je napisao/la: ›
_Jimmy_ je napisao/la: ›
kakvi su to linuksaši koji koriste gui
|
Oni koji vrte linux virtualke iz korporacijskih vindoza
|
hehehehe da |
|
_________________ Lock 'n' Load Baby |
|
|
|
root
|
|
|
|
bazooka_joe
|
Svima sa Carnet accountom dostupna je odlična knjiga (pdf) iz izdanja o'reilly-ja (na hrvatskom) 'Administriranje Linux sustava':
http://e-knjiznica.carnet.hr/e-knjige/linux_admin |
|
|
|
|
bazooka_joe
|
HP Learning Center kurs baziran na Debianu.
Inače je HPLC prilično koristan sajt (i besplatan!), redovito imaju nove on-line kurseve, a već postoji ogromna arhiva snimljenih kurseva. Svakako preporučujem svima, ne samo linuxašima! |
|
|
|
|
root
|
Evo malo noviteta u linux svijetu KLIK ,a ima i ova verzija KLIK |
|
|
|
|
|
root
|
Napokon sam uspio razbiti WPA2 CCMP PSK pomću cupp v3 još se treba malo doraditi neka skriptica će tu biti od velike pomoći
|
|
|
|
|
|
bazooka_joe
|
root je napisao/la: ›
Napokon sam uspio razbiti WPA2 CCMP PSK pomću cupp v3 još se treba malo doraditi neka skriptica će tu biti od velike pomoći
|
Al' to je i dalje brute-force uz dictionary, odnosno rainbow tablice sa već izračunatim hashevima... |
|
|
|
|
Dylan
Ukupno postova: 818 Lokacija: New York Spol: Muško
|
Evo, ja sam sada na Ubuntu, isključivo zato što sam morao rušiti Win7, a DEBIL kojemu sam posudio valjani dvd mi ga nikada nije vratio.
Da, D.A.
Nije to loše, taj Ubuntu, ali ipak su Windowsi za mene |
|
_________________ People are crazy and times are strange
I'm locked in tight, I'm out of range
I used to care, but things have changed |
|
|
|
|
|