Autor |
Poruka |
Gemi
Ukupno postova: 2963 Lokacija: Nebesa Spol: Žensko
|
Što znate o gradu u kojem živite?
Da vas zaustavi stranac na ulici, biste li znali preporučiti mu mjesta i događaje, građevine, znamenitosti, reći par ključnih podataka o našem gradu, o njegovoj povijesti, uputiti ga u pravom smjeru?
Koliko ste naučili iz života o gradu u ravnici koju svi mi toliko kritiziramo, a tako toplo nosimo u srcu...?
Znate li one uvijek beznačajne a bitne stvari...Osijek je samo 25 km uzvodno ušća Drave u Dunav; naša nadmorska visina je 94 m i imamo po zadnjem popisu 104 761 stanovnika na površini 171 km2.
Geografski položaj grada je : sjeverna širina 45°32°, istočna dužina 18°44°
[b]Da čujemo vaša saznanja, stvari bitne i nebitne o Osijeku![/b] |
|
_________________ Gemi031 |
|
|
|
D
Ukupno postova: 328 Lokacija: Osijek Spol: Žensko
|
sram-sram jako dobra i korisna provokacija.
Čula sam da je Hitler bio šegrt u Osijeku, negdje kod Doma Sv. Vinka, i da mu je majstor bio Židov koji ga je jako gnjavio pa da je to početak mržnje prema svim Židovima . Ima li tko informaciju o tome? Možda je sve samo rekla-kazala, ali bilo bi zanimljivo provjeriti to. |
|
_________________ "...sav sam k'o ona staklena stvar u kojoj veje kada je pomeriš..." |
|
|
|
gaap
Ukupno postova: 2694 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
da me zaustavi stranac pokazao bih mu bajer iza Benetonove bojaonice u kojem više ni trava ne raste, pokazao bih mu leševe pasa i divlji deponij kod starog Poljoprivrednog faksa, odveo bih ga do zgrade HNK da vidi da je u istom prostoru McDonald's, pokazao bih mu Sunčanu ulicu, zakorovljenu livadu kod busnog kolodvora, pokazao bih mu kako Osječani parkiraju, popili bi cugu na narodnjacima u OKS-u (Osječki klub studenata!?), pokazao bih mu socijalu koja u blizini pije prodaje robu iz svog ormara da bi kupila kruh, provozali bi se 40 godina starim tramvajima, okupali bi se pored jednog od kanalizacijskih ispusta u Dravu, pojeli bi hamburger s vrhnjem i lukom u Tvrđi oko ponoći, pokazao bih mu prepune kontejnere, penzionere koji spavaju po klupama u parkovima, cigiće koji prose, penzionere koji prose, zgrade još uvijek izbušene gelerima, pokidane kante, razbijene svjetiljke, zapaljene tobogane na dječjim igralištima, razbijene boce po promenadi, sjebanu plažu kod Želje, redove za kladionice i uplatu lota... |
|
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=U2olCKnTVPI |
|
|
|
Gemi
|
Nesto smo lose raspolozeni danas? |
|
|
|
|
gaap
|
|
|
|
Gemi
|
Ja sam mislila da ćemo se malo pohvaliti remek-djelima ovog podneblja, ljudske kreativnosti i marljivosti, bez cinizma. |
|
|
|
|
debeli
Ukupno postova: 920 Lokacija: evriver Spol: Nebitno
|
Čujte ja sam ponosan na ovaj grad, na njegov NK koji je u ku*cu. na mostove, na tvrđu, na promenadu koja je najlijepša na svijetu, na zoološki, na Kopački, na Dravu, na Kopiku, na trajvane. Gaap svaki grad ima ono što si naveo takve stvari čine gradove. Mislim da Osijek ima mnogo stvari na koje možemo biti ponosni. Zamisli da si iz Županje što bi onda rekao, oni tek nemaju ništ. |
|
|
|
|
|
Gemi
|
Znate li da imamo 17 parkova u gradu?
Znate li da imamo 159 km tramvajskih i autobusnih linija?
Istina samo su dvije linije tramvaja VIšnjevac- Donji Grad i Trg Ante Starčevića-Kolodvor....od one obećane u smjeru voljenog nam Brijesta ;-) ... ništa |
|
|
|
|
Gemi
|
D je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Čula sam da je Hitler bio šegrt u Osijeku, negdje kod Doma Sv. Vinka, i da mu je majstor bio Židov koji ga je jako gnjavio pa da je to početak mržnje prema svim Židovima
|
Well..ajmo reci da sam nesto malo to istrazila (prokleta googlovsko-wikipedijalna narav) i mogu ti reci da takvi podaci ne postoje...
Osijek se spominje u Hitlerovom životu tek u svezi deportacije i istrebljenja Židova...nikako ne kao grad Hitlerovog obitavanja u bilo kojem segmentu vremena njegovog življenja... |
|
|
|
|
Gemi
|
Znate li tko je bio osječki Robin Hood???
Jovo Stanisavljević - Čaruga ("čaryk"-turska riječ za "opanak"), od naroda opravdavan pričama da krade od bogataša i dijeli sirotinji...rođen 1869. u Barama kod Našica, majku izgubio sa 10 godina, školovao se u Osijeku, a obješen je 27.veljače, 1925. u Osijeku ispred 3000 ljudi...
Po njemu je čak Rajko Grlić snimio film "Čaruga", 1991.godine, sa Ivom Gregurevićem u glavnoj ulozi. |
|
|
|
|
Leon Admin
Ukupno postova: 4121 Lokacija: space Spol: Muško
|
A fake osjecki Robin Hood je onaj lik sto je onomad opljackao neku banku, i javio da ce to podijeliti osjeckoj sirotinji. Nesto se nije pricalo da je netko lovu zaista i dobio, sto ce reci da je lik lagao. ;-) |
|
_________________ --
Leon Linde
portal Osijek031.com |
|
|
|
Gemi
|
Samo ti zezaj...
Ja ozbiljno mislim da ljudi o Osijeku nemaju blage veze. Žalosno.
1196. je Osijek prvi put spomenut pod mađarskim nazivom Ezek, kao trgovište i prijelaz
preko Drave. Pravo na ubiranje osječke plaćarine i skelarine imala je cistercitska
opatija u Szeku kod Bataszeka u Mađarskoj od 1142. godine. |
|
|
|
|
Gemi
|
1856. Osnovana pivovara i tvornica žigica.
Tvornica propala, a Pivovara i danas živi.
Ko bi rek'o, baš smo pravi narod.
Pusti priču....popij pivo... Osječko ;-) |
|
|
|
|
gaap
|
|
|
|
Gemi
|
1939. godine braća Fleissig su otvorili novi kinematograf pod imenom Korzo, koje smo prije domoljubnog rata zvali Kino Crvena zvijezda, a danas ga poznajemo pod imenom Europa.
1912. dioničko društvo Urania kino pokrenulo je izgradnju kinematografa Urania koje je 1913. godine i otvoreno. Jedno vrijeme isto kino zvalo se Papuk, da bi mu se nakon domoljubnog rata ponovno vratio stari naziv. |
Zadnja promjena: Gemi; 28.07.2005. 13:34; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
|