Autor |
Poruka |
SrodnaDuša Ukupno postova: 168 Spol: Žensko
|
Postati Božji na četrdeset dana zbog isplativosti ili postati Božji jer je to ispravno, bez obzira na isplativost?
Ovo pitanje se nameće iz godine u godinu na samom početku korizme. A iskustvo govori da u "duhovnosti" prevladava pojam isplativost. U skladu s tim, već uobičajeno se pitamo: čega smo se odrekli i kolika naša žrtva treba biti da bi bila Bogu mila, a za nas spasonosna?
No, ako krenemo od biblijskih temelja onda treba reći da je krivo govoriti o isplativosti odricanja. Kao da bi, kapitalistički, jezikom profita rečeno, određena količina pokore rezultirala određenom milosnom naknadom, Božjom nagradom u svijetu stvari, potreba i želja (npr. postim i molim, a onda očekujem zdravlje, dobru ocjenu, novac...). Kao da bi vrijedilo: ja se Bože žrtvujem, a ti mi vrati i plati za moju žrtvu. Takvo shvaćanje nasljedovanja značilo bi da sam ja Božji samo dok postoji izvjesnost da ću biti nagrađen, a ako nagrade nema cijeli sustav dolazi u pitanje. Znači, Božji sam ne zbog Krista i zato što vjerujem da je njegov životni stil put do toga da primim neizmjernog Boga u svoj ograničeni život i tako se razveselim, nego zbog nagrade. Ako je tako, ustvari i nisam Božji. Bog mi ostaje nešto izvanjsko. Tu zapravo nema Boga. Bog ne može biti dio mene, a onda nema ni temeljne promjene, prevrednovanja prioriteta iz svijeta stvari u svijet osoba, što je jedan od temeljnih Isusovih zahtjeva. A nema ni boljeg života.
Kršćanstvo, ono evanđeosko (izvorno), sasvim drukčije gleda na nasljedovanje Krista. Nasljedovanjem čovjek postaje sličan Kristu, a biti njemu sličan ustvari znači suobličiti se (postati sličan) Božjem poretku (Kraljevstvu Božjem), i tako oplemenjen Božjom "energijom", činiti dobro (jer Božja volja je dobro čovjeka). Cilj nasljedovanja je postati sličan Kristu zato da njegove težnje postanu i moje, zato da postanem istinski čovjek, približim se Božjoj slici u sebi i tako budem razveseljen i učvršćen jer drukčije ne može ni biti s onim tko je "spojen" na "Božju struju" života.
Cilj korizme je spojiti se s Bogom i otvoriti za druge jer je to jedino ispravno, a ako to donese neku materijalnu korist, uredu, ali nije nužno. Tako shvaćeno nasljedovanje znači da ću biti Božji i kada nema nikakve isplativosti, čak i onda kada ću, po mjeri stvari i koristi, potpuno izgubiti jer opet znam da je to jedino ispravno. Mjera uspjeha nije korist, nego koliko sam postao Božji i koliko radim za dobro čovjeka. Tako shvaćeno nasljedovanje znači da ću spojen na "struje" Božjeg života utvrditi Krista u sebi i postati humanist (Isus Krist je najveći humanist).
"Tražite stoga najprije Kraljevstvo (Božje) i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati." Mt 6,33!
Uspjeh korizme ne mjeri se po tome kolio smo postili, molili, koliko smo išli na križne putove, nego koliko smo se povezali s Bogom. Ne spašavaju nas naša pokornička djela nego Bog kojeg puštamo da nas nadahnjuje, razveseljava i mijenja život na bolje. Nagrada pravo odživljene korizme nije neka obična isplativost, nego živi Bog. A kad je Bog s nama onda se ostale stvari nadodaju. |
|
_________________ "Gospodine, čuvaj nas... od svojih 'sljedbenika'!" (s jednog grafita u Londonu) |
|
|
|
mali_ivica
Ukupno postova: 2703 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
SrodnaDuša je napisao/la: ›
Postati Božji na četrdeset dana zbog isplativosti ili postati Božji jer je to ispravno, bez obzira na isplativost?
|
Pa nije isplativost uopće u pitanju, nego neki vid kušnje. Odreći se onog čega ti se teško odreć, da bi se kušao, ne mora bit ni isplativo. |
|
|
|
|
|
SrodnaDuša Ukupno postova: 168 Spol: Žensko
|
mali_ivica je napisao/la: ›
|
Pa nije isplativost uopće u pitanju, nego neki vid kušnje. Odreći se onog čega ti se teško odreć, da bi se kušao, ne mora bit ni isplativo.
|
Odreci se necega u korist drugih da, ali ne i odreci se necega u korist sebe ili kako ti kazes kušnje! |
|
_________________ "Gospodine, čuvaj nas... od svojih 'sljedbenika'!" (s jednog grafita u Londonu) |
|
|
|
simo031
Ukupno postova: 6329 Lokacija: Ludoland Spol: Muško
|
mali_ivica je napisao/la: ›
|
Pa nije isplativost uopće u pitanju, nego neki vid kušnje. Odreći se onog čega ti se teško odreć, da bi se kušao, ne mora bit ni isplativo.
|
Odreci se necega u korist drugih da, ali ne i odreci se necega u korist sebe ili kako ti kazes kušnje!
|
@mali_ivice, zar opet? |
|
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto? |
|
|
|
anakonda
Ukupno postova: 6288 Lokacija: ...tu sam.... Spol: Žensko
|
...konačno je @mali ivica pronašao srodnu dušu za rasprave o religiji...... |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
|
PEGY
Ukupno postova: 2664 Lokacija: Seychelles Spol: Nebitno
|
anakonda je napisao/la ( Pogledaj post): ›
...konačno je @mali ivica pronašao srodnu dušu za rasprave o religiji......
|
imali nade da se jednom pojavi netko s kim ću moći raspravljati o nijansama lakova i ruževa, dupeima rumenila i postojanosti parfema ? |
|
|
|
|
|
mali_ivica
|
SrodnaDuša je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Odreci se necega u korist drugih da, ali ne i odreci se necega u korist sebe ili kako ti kazes kušnje!
|
Pa nisam rekao da je to isključujući ILI odnosno da jedna od tih stvari isključuje drugu. |
|
|
|
|
|
mali_ivica
|
anakonda je napisao/la: ›
|
Pa čuj i ti si mi srodna duša glede rasprava... Jer i sa tobom mogu razgovarat, ne moramo se mi slagat. Ako se s nekim slažeš u svemu onda to i nije neka rasprava... |
|
|
|
|
|
mali_ivica
|
simo031 je napisao/la: ›
@mali_ivice, zar opet?
|
Moram te malo, bez zamjerke...
PS: Mamić bi rekao da sam mućki provokator |
|
|
|
|
|
anakonda
|
mali_ivica je napisao/la ( Pogledaj post): ›
anakonda je napisao/la: ›
|
Pa čuj i ti si mi srodna duša glede rasprava... Jer i sa tobom mogu razgovarat, ne moramo se mi slagat. Ako se s nekim slažeš u svemu onda to i nije neka rasprava...
|
...da, ali ja ne volim diskutirati o religiji ...sve u svemu, htjedoh reći da se uz tebe pojavio i novi član kojemu su rasprave o religiji najomiljenije .....do sada si nam ti bio skoro pa kao i papa |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
|
anakonda
|
PEGY je napisao/la ( Pogledaj post): ›
anakonda je napisao/la ( Pogledaj post): ›
|
imali nade da se jednom pojavi netko s kim ću moći raspravljati o nijansama lakova i ruževa, dupeima rumenila i postojanosti parfema ?
|
....pa zar nema brdo takvih aktivnih tema (noktići, geliranje, fm parfemi, štatijaznam)???? |
|
|
|
|
PEGY
|
i šta? da se sama sa sobom tamo dopisujem? |
|
|
|
|
|
anakonda
|
PEGY je napisao/la ( Pogledaj post): ›
i šta? da se sama sa sobom tamo dopisujem?
|
...pa ne znam, ne ulazim uopće u te teme, ali vidim da su svako malo aktivne...zato sam mislila da si tamo vrlo vrijedna, sori....
...mislim da možda ovaj forum i nema baš publiku za takve fine ženske stvari ...a možda i griješim... |
|
|
|
|
mali_ivica
|
PEGY je napisao/la: ›
|
Vidim da si rođena 1930 pa sam odustao...
Da si mlađa tko zna.... |
|
|
|
|
|
PEGY
|
mali_ivica je napisao/la ( Pogledaj post): ›
PEGY je napisao/la: ›
|
Vidim da si rođena 1930 pa sam odustao...
Da si mlađa tko zna....
|
nemaš ti pojma
Žene su kao vino, što starije to bolje!
a muškarci su kao banane, što stariji to |
|
|
|
|
|
|
|