Ovaj čizić je posvećen mojoj jako dragoj prijateljici
Dini. Doduše rađe bi napisala Šljokici, jer je to nadimak koji sam joj dodijelila…uvijek sjaji kao šljoka, iznutra i izvana.
Dina me danima žicala da napravim
cheesecake, a onda smo odredile datum i to je bilo to! Pozvala sam kumku
Tinku i Matildu koja je ponijela bocu savršenog crnog vina koje je
"prešvercala" iz Italije. iii tako se eto odvio party uz cheesecake
Cheesecake
Za 12 osoba (ako svakom servirm samo jednu fetu:) - trajanje pripreme 60 min. + duga 4 sata čekanja
Potrebno:
- donji dio(podloga)
- 400 g McVities digestive keksa(ili drugi integralni keks)
- 3 žlice šećera(bijeli ili smeđi)
- 1 žlica cimeta
- 125 g maslaca
- srednji dio(prva smjesa)
- 400 g ABC svježeg krem sira
- 250g posnog svježeg sira
- 4 jaja
- limun (ili 1/2 naranče)
- 4 žlice šećera (smeđi ili bijeli)
- gornji dio (druga smjesa)
- 180g kiselog vrhnja 12%m.m.
- 180g kiselog vrhnja 20%m.m.
- 2 vrećice vanili šećera
- 2 žlice (bijelog šećera)
- kuli (coulis) od kiwia
- 3 kiwia
- 3 žlice šećera u prahu
Priprema:
McVities digestiv keks samljeti(ili izlupati batom u vrećici), dodati cimet, šećer i maslac, koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi), izmješati rukom i staviti u kalup za pečenje, rasporediti ravnomjerno i ubaciti u zagrijanu pečnicu na 200 stupnjeva 10 minuta.
Izmutiti prvu smjesu… staviti 4 cijela jaja i izraditi ih sa šećerom, dodati sok od jednog limuna (može i pola naranče ili dvije mandarine) te ubaciti sav sir i izraditi u glatku smjesu.
Smjesa je tekuća(ne bojte se, takva mora biti). Izvaditi iz pećnice pripremljeni donji sloj, smanjiti pećnicu na 170 stupnjeva, istresti u kalup 1.smjesu, lagano protresti i staviti 20 min u pećnicu.
Gornju smjesu radimo tako da umutimo vrhnje i šećer zajedno. Kad je prošlo 20 min. pečenja prve smjese, pećnicu ugasite, lagano istresite gornju smjesu te stavite sve u ugašenu pečnicu još 20tak min.
Nakon toga ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi, kad je ohlađeno stavite u frižider ili na hladno mjesto minimum 4 sata. Ja ostavim preko noći.
Serviranje:
Prilikom serviranje radila sam kuli od kiwi. Kivi ogulite, properit i nasjecite na kockice. Stavite kiwi i šećer u prehu u smoothie maker i sve dobro smutite. Kuli držite u frižideru. Pri serviranju posipajte kuli od kiwia po tanjuriću oko kolača i za igru bojama možete koristiti zrnca šipka
… čim je gotov čiz ode prva feta za glavnog kušaća
Klaudia
Tekst i foto: Evelina Klajn
Kao malena sam maštala o svojoj obitelji, djeci, kuhanju ručka, pečenim mirisnim kolačićima, igram. Majka sam dragoj djeci
Lorni i
Lucianu, žena svom najboljem prijatelju
Klaudiu, gazdarica maloj gospođici
Mrvici, prijateljica najboljim prijateljicama/ma svijeta, sanjar ostvarivih snova sa vagonom novoprimljenih ideja…
Volim djecu, ljude, igru, sunce, kišu, snijeg…volim ljubav, život…
VOLIM…..
kuhanje i serviranje….
Iz ljubavi sam zatrpala laptop i mobitel fotkama pripreme hrane i serviranim jelima. Moram to negdje pohraniti, a onda pomislih da to sve podijelim s vama. Vođena ljubavlju, bojama, okusima i mirisima pokrenula sam blog
http://kuhinjaispodduge.wordpress.com/
Blogić služi onima koji obožavaju kuhati, razmjenjivati recepte i onima koji će to tek zavoljeti. Pomoći će onima koji se žele hraniti na zdrav način ili isprobati nešto novo, originalno, možda napraviti neki stari recept, još od moje bake ili kušati
slavonske specijalitete.