U utorak navečer Osijek je bio domaćin posebnog izdanja manifestacije
Noć knjige 2025., koju je u
Kulturnom centru organizirao
Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.
Ova
humanitarna večer okupila je brojne poznate građane, među kojima je priče čitao i zamjenik osječkog gradonačelnika
Dragan Vulin.
Program je bio posvećen ne samo promociji čitanja, već i
edukaciji o sigurnosti djece na internetu, s posebnim naglaskom na zajedničko vrijeme roditelja i djece te prevenciju online opasnosti.
Zamjenik gradonačelnika Osijeka
Dragan Vulin izrazio je zahvalnost i podršku organizatorima.
–
Želim iskreno čestitati Centru za nestalu i zlostavljanu djecu na svemu što rade. Rade sjajne stvari, koje često nisu lake ni jednostavne u današnje vrijeme interneta. Bez njih bi internet bio još surovije i opasnije mjesto, a djeca i mladi kao najosjetljivije skupine trebaju našu zaštitu. Sve što se događa na internetu može ostaviti ozbiljne i trajne posljedice u stvarnom svijetu – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vulin.
Počašćen sam što sam dio ove priče i večeras sudjelujem u
čitanju bajki. Čitanje je iznimno važno – knjige nose zapisanu
mudrost koja nam može otkriti mnogo o životu, a moja preporuka svima je da nikada ne prestanu čitati, bez obzira na godine ili obrazovanje – dodao je.
Nika Šiprak Wendling, zamjenica voditelja
Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, istaknula je višestruku vrijednost projekta.
–
Noć knjige ove godine ima humanitarni karakter. Predstavljamo klasične bajke koje smo nadopunili opasnostima koje vrebaju na internetu. Poanta je da roditelji i djeca zajedno čitaju i zatim kroz vježbenice uče o sigurnosti na internetu. Time potičemo zajedničko provođenje vremena, čitanje i prevenciju online opasnosti. Sve aktivnosti imaju i humanitarnu svrhu – prikupljamo sredstva za izgradnju poliklinike ProtegOs, koja će pružati holističku podršku djeci i mladima na području cijele Hrvatske. Bajke se mogu kupiti uz donaciju i ostaju roditeljima i djeci za dugotrajno zajedničko čitanje i učenje – kazala je Šiprak Wendling.
Tekst i foto: Osijek.hr