Autor |
Poruka |
toni
Ukupno postova: 2180 Spol: Muško
|
mislim da se vrtimo oko nebitnoga u svemu tome, nisam siguran da on moze propasti (nisam upucen u pojedinosti njegove (pre)zaduzenosti), ali sto se niste zapitali koliki je njegov utjecaj na vladu i dali mu vlada uopce smije proturjeciti, nekako mi se cini da je on mocniji od svih ministara zajedno.. sto bi se dogodilo da prestane isplacivat place i nahuska radnu snagu na vladu ako mu neidu niz dlaku !? |
|
|
|
|
|
Sasha
|
I to je moguće- multinacionalne korporacije drže i čitave države u šaci, a Todorić, tj. Agrokor je jedna dobra multinacionalna korporacija (dobar primjer, barem!)
Ali može se propasti, itekako. Jedno krivo ulaganje. Uzmimo da uvozi Janu u Ameriku (on je to učinio u pravom trenutku: Ameri ogorčeni svojom državom, okreću se strancima za koje čuju da je jedino što imaju čista i netaknuta priroda. Ono što oni imaju jest voda do koljena- ali ne pitka, nažalost!), kad jedna američka kompanija prestigne njegove napore. Ulaže se sve više i više, crpi se iz drugih poduzeća, i onda se bankrotira (neki takav scenarij, znam da je ovaj malo nerealan, ali nemojte me sad držat za riječ baš oko ovog primjera...) |
|
|
|
|
|
RKL
Ukupno postova: 226 Spol: Nebitno
|
@Bill
Slažem se sa navedenim, ali mislim da si falio ime topica, jer nije pravo pitanje "Zašto kupovati u konzumu?". Ljudi koji kupuju u Konzumu, kupuju jer je jeftinije nego na drugim mjestima (ne svi proizvodi, ali većina), tako da kućanica koja razmišlja o svakoj kuni, ne razmišlja o kupovini ili nekupovini u Konzumu kao borbu protiv nepravde, već kao preživljavanje. E, sad zašto mu je omogućeno da ima jeftinije proizvode, nelojalnu konkurenciju - to je pravi problem, ali to treba riješavati na višim nivoima koji su korumpirani, a ne se okomit na potrošaća. Spomenio si tamo monopol - tamo si bio na najboljem putu. Zašto i kako ga ima i način na koji je došao do njega? To je prava nepravda. |
|
|
|
|
|
Fabio
Ukupno postova: 10 Lokacija: tamna strana Sile Spol: Muško
|
boney ne vrijedjaj....radim,znam sta se dogadja,a ti koji si masno dupe zavalio u fotelju i cekas da ti starci uvale pare u cvalje,sudis nekome..o ekonomiji...e budala i paprati nikad nece nestati |
|
_________________ ...ne pitaj me nikad zasto cugam... |
|
|
|
Gost
|
Fabio je napisao/la ( Pogledaj post): ›
a ti koji si masno dupe zavalio u fotelju i cekas da ti starci uvale pare u cvalje
|
Ako "masno dupe zavalit u fotelju i cekat da ti starci uvale pare u cvalju" znači studirati 5 godina, buditi se u 5 ujutro i cijeli dan provesti na farmi među izmetom sa rukom i kravljem prknu, kako bi mogao prehraniti 2godišnjeg sina i malu kćerkicu na putu - onda si pogodio.
Daj ne igraj se velikog sudije, nemaš pojma. |
|
|
|
|
|
Gost
|
|
|
|
Gost
|
ne zelim se svadjati...nisam zasluzio da me se zove retardiranim konjichem..zato sam reagirao kako sam reagirao...i ja radim i znam kako se tesko zaradi...i u tom krugu ljudi sam o kojem je ovdje rijec....tako da mogu suditi |
|
|
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
Glevamo ovo, trljam oci i ne vjerujem.
Jebiga, to je nama nasa borba dala. Kao i sa EU, mozes birati.
Ili ces prodati dusu vragu, zazmiriti na jedno oko i svirati u korporativne diple (presucivati sve prljavstine koje vidis - zabijanje nozeva u ledja kolegama, muljanje poslovnih partnera, trizsni kaubojluk i moliti se da iduci mjesec bude isplacena mizerna placa), ili ces zasukati rukave i raditi 16 sati dnevno, gutajuci gorku slinu pesudoslobode, gdje ovisis o nozi na koju je poslovni parner/klijent ustao. Kako god okrenes, velika vecina nas spada u 90% onih sto dijele 10% svjetskog bogatstva, samo smo pijuni na ploci nekih drugih igraca.
Svatko ima svoj izbor i viziju, ali najgore od svega je sto je nestao kriticki odnos prema izboru. Bilo kojem.
Ekonomisti trube o trzistu, uspjehu, profitu, a cesto uopce ne shvacaju na cemu se to sve zasniva. I nenzanje se moze oprostiti, ali nekriticko gledanje na svijet - tesko. |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
toni
Ukupno postova: 2180 Spol: Muško
|
obejobej:) uzet sacmaricu sve ih pobit, i uzput zvakaaz cuvinggam )) |
|
|
|
|
|
fallen-angel
Ukupno postova: 225 Lokacija: osijek Spol: Muško
|
...hehehe...gospodinu Todoricu samo mozete cestitati na njegovoj sposobnosti snalazenja u danasnjem svijetu...zamjeriti na njegovom poslovanju i vodenju tvrtke ne moze nitko od vas jer sve firme u hrvatskoj rade na isti ili slicni princip...
....sto znaci da se bezveze prepirete i vrijedate medusobno...mislite da ce te promijeniti nesto ili vam je samo dosadno... |
|
_________________ We shall never surrender !!!! W.C. |
|
|
|
l.l.
Ukupno postova: 178 Lokacija: osijek Spol: Žensko
|
mislim da vi u hr niste jos svjesni sto je to kapitalizam,
to nije "cist racun duga ljubav"
cijene nisu "ciste" i nacin na koji se radi nije "cist", koristi se najvise psiholoski marketing a prava radnika se smanjuju svake godine
i to onih direktno i indirektno povezanih sa odredjenim poslom
globalizacija nije dobra za pojedinca |
|
|
|
|
|
DanicaV
Ukupno postova: 4765 Lokacija: ... gdje caruje drugarstvo... Spol: Žensko
|
l.l. je napisao/la: ›
globalizacija nije dobra za pojedinca
|
globalizacija je dobra samo za multinacionalne kompanije i njima bliski kružok političara.......
za zemlje "trećeg svijeta", gdje nas vjerojatno svrstavaju kada sastanče, siguno ništa dobro. |
|
_________________ "To je nepravda" Kalimero |
|
|
|
Alana Bates
Ukupno postova: 1359 Spol: Žensko
|
l.l. je napisao/la: ›
mislim da vi u hr niste jos svjesni sto je to kapitalizam,
to nije "cist racun duga ljubav"
cijene nisu "ciste" i nacin na koji se radi nije "cist", koristi se najvise psiholoski marketing a prava radnika se smanjuju svake godine
i to onih direktno i indirektno povezanih sa odredjenim poslom
globalizacija nije dobra za pojedinca
|
Čisti kapitalizam ne funkcionira nigdje: kapitalizam kombiniran s državnom kontrolom je već nešto - tada država ograničava i suzbija monopol i štiti one koji su u slabijem položaju. (ili bar tako teoretičari koji su nas učili osnovama ekonomije kažu). No za to treba imati jaku državu, a ne onu koja se voza na točkićima propadajuće industrije. |
|
|
|
|
|
l.l.
Ukupno postova: 178 Lokacija: osijek Spol: Žensko
|
kad se malo dublje pogleda kapital ionako nije ni u jednoj drzavi, vec u nekoliko pojedinaca |
|
|
|
|
|
DonQuijote
Ukupno postova: 4291 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
U Konzumu kupujem jer mi je od trgovina s relativno velikom ponudom najbliži. A ta mi je relativno velika ponuda bitna, jer ne moram obići 5-6 trgovina (koje uglavnom nisu jedna do druge), nego sve kupim u jednoj. A eventualnom većom cijenom plaćam luksuz kupovanja svega na jednom mjestu, na što sam prešutno pristao i čega sam svjestan. Ako netko blizu moje kuće otvori lokalnu trgovinicu u kojoj ima sve ono po što inače idem u Konzum, sve ću kupovati u toj trgovinici!
U visoku se ekonomiju ne razumijem previše (a ni većina vas, kako mi se čini), pa se u to neću ni petljati. Samo, fascinantno mi je što nitko od vas koji kritizirate niste dali niti jedan prijedlog kako riješiti taj problem koji toliko potencirate! |
|
|
|
|
|
|
|