Tvornica šećera Osijek osuvremenjuje svoje pogone s naglaskom na
ekologiju i uštedu energije. Naime, u jednoj kampanji trenutno se troši
40.000 tona ugljena i
10.000 tona mazuta, a nakon investicije vrijedne
10 milijuna eura trošit će za jednu
četvrtinu manje energenata.
- Druga važna investicija je u otpadne vode, možda i najveći problem tvornice. Išli smo na redukciju vode koju uzimamo iz Drave te samim time i vode koju ispuštamo u Dravu. Radovi će biti gotovi sredinom rujna kada kreće i prerada šećerne repe. Dio starih objekata već je uklonjen, a s tim i nastavljamo. Određene pomoćne radionice likvidiramo i dio usluga uzimat ćemo “izvana” jer ne može sve postojati u krugu tvornice - rekao je
Miroslav Klein, član Uprave i osoba odgovorna za proizvodnju.
Investicijom koja smanjuje troškove proizvodnje može se očekivati i
sve veća konkurentnost šećera iz Osijeka koji se već može naći na policama trgovina na
zapadnom tržištu. Istaknuto je i kako je šećer kvalitetom konkurentan proizvodu iz bilo koje tvornice šećera na zapadu. Broj radnika, kojih je trenutno
270, neće se mijenjati jer u Upravi taj broj smatraju idealnim za poslovanje.
Marko Pipunić, vlasnik
Žita koji je sada većinski suvlasnik šećerane, istaknuo je kako se ovim ulaganjem definitivno dokazuje kako nema govora o zatvaranju šećerane.
Tekst: I.Sekol/Glas-Slavonije.hr