
U stalnom predstavništvu Slovačke Republike u Bruxellesu, danas je održana konferencija o različitoj kvaliteti proizvoda u novijim i starijim članicama EU. Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je predstavila svoje istraživanje koje je pohvaljeno od sudionika zbog transparentnosti i objektivnosti.
Na današnjoj konferenciji predstavnicima Europske komisije i Europskog parlamenta su prezentirane studije o različitoj kvaliteti proizvoda u istočnim i zapadnim članicama EU.
Uz spominjane češke i slovačke studije, danas je prvi put u Bruxellesu prezentirana mađarska studija koja je obuhvatila čak 96 proizvoda. Značajne razlike nađene su kod četvrtine proizvoda. U istim ribljim štapićima u Italiji ili Austriji je losos, a u Mađarskoj oslić, u pudingu ima značajno manje kakaa, a u gaziranim napicima u Mađarskoj proizvođači koriste umjetna sladila.
- Razlike su posebno izražene u nekim kategorijama, primjerice od sedam testiranih vrsta piva, manje alkohola i slabiji okus imalo je čak pet mađarskih uzoraka. U Slovačkoj čak postoje razlike u gramaži pojedinih proizvoda. Metode kojima se želi zaraditi na kupcima su razrađene u toliko dimenzija, da istraživanja uistinu moraju imati što više varijabli - kazala je Biljana Borzan.
Borzan je obrazložila metodologiju svog istraživanja i dobila pohvale i od strane proizvođača zbog znanstvene metode i minimalnog osobnog upliva u istraživanje.
- Iznimno mi je važno da cijeli postupak bude transparentan i objektivan kako ne bi bilo nikakve osnove za osporavanje rezultata i time usporavanja promjena u zakonodavstvu EU. Iznimno mi je drago što će Europski parlamentu idući tjedan raspravljati o pitanju kvalitete proizvoda i na plenarnoj sjednici u Strasborgu - najavila je Borzan.
Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP