Autor |
Poruka |
Jošava
Ukupno postova: 482 Spol: Muško
|
. |
Zadnja promjena: Jošava; 09.09.2015. 19:00; ukupno mijenjano 1 put. |
_________________ Lokalšovinist. |
|
|
|
inflameswetrust
Ukupno postova: 30 Lokacija: Požega-Osijek Spol: Muško
|
Jošava je napisao/la ( Pogledaj post): ›
Informatizacijom sustava su omogućeni brojni statistički podatci koje je trebalo analizirati i prema tim rezultatima djelovati
|
Informatizacija sustava nije nužna kako bi se došlo do statističkih podataka, nego samo olakšava njihovo dobivanje. Ali slažem se s tim da po njima treba raditi dalje.
Generalno, kod GPP-a, ali i kod svih vlasti koje dolaze i prolaze, nije mi jasno zašto konačno ne naprave kvalitetnu prometnu strategiju javnog prijevoza...Sve se svodi na cijenu karte gore-dolje i predizborna obećanja o tramvajskoj pruzi do svakog sela... |
|
|
|
|
|
Jošava
|
. |
Zadnja promjena: Jošava; 09.09.2015. 19:00; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
inflameswetrust
Ukupno postova: 30 Lokacija: Požega-Osijek Spol: Muško
|
Jošava je napisao/la: ›
Kad bi se mene pitalo, ja bih prvo pokrio sam grad tramvajskim prugama, dok će oni, kako si dobro primijetio, isplanirati tramvajske pruge do Belog brda, Čepina, Bilja...
|
Da, tramvaj prije svega služi za gradski prijevoz, a ja bih rekao da bi bilo ključno povezati Bikaru i Zeleno polje, te napraviti još jednu poveznicu između sjeverne i južne pruge. U protivnom, imamo dvije linije koje su zasebne jedna od druge, i čim je negdje nekakav krkljanac, nastaju veliki problemi.
Makar, ideja o tramvaju u prigradska naselja i nije nužno loša, tramvaj je najefikasnije javno prometalo kroz dugi period, ali opet, ne prije nego se sredi stanje u gradu, i ne sve najednom, po naški, "predizborno".
Citat: ›
U nekom od prethodnih postova sam stavio link na najbolji javni prijevoz jednog engleskog grada iz čega se vidi što i kako oni čine, pa ako ovi naši nemaju ideja neka prepisuju.
I sve to onda uzeti u obzir i napraviti kvalitetno rješenje.
|
Hm...dobro je uzeti kvalitetan primjer za usporedbu, ali ne direktno c/p. Ako Osijek želi biti stvarno urbani grad sa dobrom prometnom povezanošću, ključno je osigurati integrirani prometni sustav sa SVIM vidovima javnog prijevoza.
No... |
|
|
|
|
|
Jošava
|
, |
Zadnja promjena: Jošava; 09.09.2015. 18:59; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
Jošava
|
. |
|
|
|
|
Jošava
|
, |
|
|
|
|
Jošava
|
, |
|
|
|
Jošava
|
, |
Zadnja promjena: Jošava; 09.09.2015. 18:58; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
Jošava
|
... |
Zadnja promjena: Jošava; 09.09.2015. 18:58; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
simo031
Ukupno postova: 6329 Lokacija: Ludoland Spol: Muško
|
Jošava je napisao/la: ›
O ekonomičnosti i ekologiji.
Iz ove tablice možemo izračunati prosječnu potrošnju goriva po autobusu na 100 prijeđenih kilometara i kad to izračunamo dobijemo prosjek od 37 litara/100km.
Na netu sam potražio koliko u prosjeku troše različiti modeli autobusa i ovo su podaci sa specijalizirane stranice koja se bavi ovom problematikom. Podaci su iz 2009. što znače da se odnose na starije modele autobusa medju kojima i oni koji se nalaze u floti GPP-a (MAN Lions) :
-Neoplan Cityliner (nova generacija)...............23l
-Mercedes Travego (troosovinac)....................27l
-Mercedes Tourismo(troosovinac)....................28l
-Setra S 415 UL.............................................22l
-Man Lions Regio............................................30l
-Scania Irizar Centri (nova generacija).............25l
-King Long......................................................24l
-Higer V8 (midi bus)........................................18l
-Isuzu Turkiz..................................................15l
-Scania Irizar PB (troosovinac).........................27l
-Bova Futura (midi bus)....................................18l
-Irisbus Evaday...............................................25l
-Marbus Viveo................................................21l
-Iveco Daily....................................................11l
To su rezultati testova objavljeni u Velikim Točkovima....
No u floti GPP-a ima i nekoliko manjih autobusa koji prometuju do Tvrđavice i Podravlja čija potrošnja je upola manja (cca 15lit) i dva koja se voze na plin.
Podaci iz ovog testa bi trebali biti vjerodostojni s obzirom da su rađeni u gotovo idealnim uvjetima kakvi vladaju i kod nas (sve ravno, bez brda i udolina), no usprkos tome i gornjoj primjedbi, vidimo da je prosječna potrošnja u GPP-u veća za 20% .
Na prvi pogleda to nije puno, ali ako taj višak potrošnje pretvorimo u novac to je min. 2 milijuna kuna veći trošak nego što bi trebao biti. Kako je do njega došlo ne želim spekulirati jer ne poznajem način na koji se u GPPu provodi unutarnja kontrola.
Moguće i da je toliko veća potrošnja zbog zastarjelog voznog parka ili zbog nekvalitenog održavanja itsl.
Nijedan od GPPovih dizelaša ne udovoljava EURO 6 normi koja jamči još manju potrošnju, većina GPP-ovih autobusa ne udovoljava ni EURO 5 normi, već eventualno EURO 4 normi.
Problem je i u tome što se te norme ne donose samo na potrošnju, već i ekologiju, odnosno zagađenje ispušnim plinovima, ali i zagađenje BUKOM na koje društvo u GPPu, ali i ekipa iz odgovornih institucija za kontrolu iste (Sanitarna insp.) tome uopće ne pridaju pažnju.
Dakle, kad bi u GPPu mislili na ove "sitnice" i kad bi sve to lijepo stavili na papir i proanalizirali pa izračunali koliko si kroz uštedu samo na gorivu mogu godišnje priuštiti novih autobusa, ja sam siguran da bi vrlo brzo bila obnovljena cijela autobusna flota.
|
Troši li tvoj automobil onoliko koliko je proizvođač naveo prilikom kupnje? |
|
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto? |
|
|
|
Jošava
|
... |
Zadnja promjena: Jošava; 09.09.2015. 18:57; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
|
|
Jošava
|
... |
Zadnja promjena: Jošava; 09.09.2015. 18:57; ukupno mijenjano 2 put/a. |
|
|
|
simo031
Ukupno postova: 6329 Lokacija: Ludoland Spol: Muško
|
Jošava je napisao/la ( Pogledaj post): ›
To je dobar znak jer sugerira da gradski očusi planiraju u skoroj budućnosti obnoviti vozni park.
|
|
|
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto? |
|
|
|
Jošava
|
Tko je pročit'o,pročit'o. |
|
|
|